ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Πυρά» ΝΔ κατά κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Βουλή: «Πυρά» ΝΔ κατά κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

«Πυρ ομαδόν» εξαπέλυσαν εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος οι βουλευτές της ΝΔ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικής επερώτησής τους κατηγορώντας τα συναρμόδια υπουργεία για πλήρη αδιαφάνεια και αδυναμία διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη οι 73 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την επερώτηση, άσκησαν σφοδρή κριτική στους συναρμόδιους υπουργούς τόσο για τις «άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης» των προσφύγων και μεταναστών όσο και για «κακοδιαχείριση» των κονδυλίων, ενώ τους κατηγόρησαν για έλλειμμα λογοδοσίας, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις της ΝΔ και παρά τα όσα αναφέρονται από κορυφαία στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και εκείνα που παραιτήθηκαν προβαίνοντας σε καταγγελίες.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφού μίλησε για «πρωτοφανή διεθνή κριτική» προς την ελληνική κυβέρνηση με 20 από τα πιο μεγάλα ΜΜΕ να έχουν πρωτοσέλιδα για βιασμούς ανηλίκων μέσα σε ένα μήνα, διακίνηση ναρκωτικών, υγειονομικούς κινδύνους στα κέντρα φιλοξενίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει μια επίσημη διάψευση. Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί, ενώ δεν υπάρχουν πλέον έκτακτες συνθήκες, οι υπουργοί συνεχίζουν να διαχειρίζονται όλα τα κονδύλια με παραθυράκι του νόμου που δίνει το δικαίωμα να καταρτίζονται συμβάσεις σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών με διαδικασίες κατεπείγοντος. «Κάνατε τον στρατό φαστ φουντ με τις φαστ τρακ διαδικασίες. Κανένας διαγωνισμός στην συντριπτική πλειοψηφία των συμβάσεων και το πάρτι συνεχίζεται. Ξεσηκώθηκε ο κόσμος» είπε.

Αφού ανέφερε επίσης ότι δεν έχει γίνει κανένας διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός επί τρεισήμισι χρόνια για τη στέγαση, τη σίτιση και την ασφάλεια των προσφύγων, επισήμανε ότι μόνον τον τελευταίο μήνα ανανεώθηκαν σε τρία ΚΥΤ οι συμβάσεις για έναν μήνα ή 15 μέρες. Παράλληλα κατήγγειλε ότι στην Κάτω Μηλιά Πιερίας υπομισθώνεται από το υπουργείο Άμυνας χωράφι για χώρο φιλοξενίας αντί 2.500 ευρώ τον μήνα, όταν το ίδιο χωράφι μισθώνεται από τον ιδιοκτήτη μόλις 2.500 ευρώ το χρόνο, ενώ και στην Μόρια ένα χωράφι 20 τ.μ. νοικιάζεται 2000 ευρώ το μήνα, «τίμημα εξωπραγματικό και προκλητικό».

«Ως πότε θα συνεχίζεται το πάρτι σε βάρος ανθρώπων που χτυπάνε τη πόρτα μας, σε βάρος της δημόσιας εικόνας της χώρας, του ευρωπαϊκού και του εθνικού προϋπολογισμού και βέβαια δημιουργώντας συνθήκες για να εμφιλοχωρούν ακραίες φωνές στη συνείδηση των πολιτών που είναι φιλόξενοι απέναντι στους κατατρεγμένους και να δημιουργείται στους πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας» είπε τέλος ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Να απαντήσουν για ποιον λόγο δεν έγιναν διεθνείς διαγωνισμοί που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον αλλά και τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, κάλεσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, τους συναρμόδιους υπουργούς. Ο κ. Κικίλιας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο εδώ και τέσσερα χρόνια παρά τις επίμονες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης και παρά τα όσα βλέπουν το φως τους δημοσιότητας από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Θα έρθει όμως η στιγμή που θα λογοδοτήσετε και θα ελεγχθείτε για τις απευθείας αναθέσεις και την κακοδιαχείριση» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ο κ. Κικίλιας απευθύνθηκε προς τους παριστάμενους υπουργούς λέγοντας: «Κουνάγατε το δάχτυλο για την Αμυγδαλέζα και τώρα έχετε εξευτελίσει τις ζωές των προσφύγων – μεταναστών στο όνομα ενός δήθεν ανθρωπισμού».

Η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκόπιμα προκάλεσε το χάος επειδή αναζητούσε να πάρει χρήματα εκτός μνημονίου και ελέγχου των δανειστών για να τα διαχειρίζεται χωρίς να δίνει λογαριασμό και για να στήσει ένα χορό εκατομμυρίων ώστε να μετατρέψει τη δήθεν διαχείριση του Μεταναστευτικού σε μια μεγάλη μπίζνα. «Τελικά μόνο εσείς βγήκατε από τα μνημόνια όλοι οι άλλοι μείναμε μέσα» είπε η κ. Βούλτεψη. Ακόμη, υποστήριξε ότι με νομοθετικές παρεμβάσεις και γενικά προσκλητήρια η κυβέρνηση προκάλεσε την κρίση στο μεταναστευτικό για να δημιουργηθούν οι έκτακτες συνθήκες που θα έφερναν τις απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με τα τιμολόγια, στα οποία αναφέρθηκε η βουλευτής, τα πάντα διενεργούνται με απευθείας αναθέσεις χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού.

«Τα τιμολόγια μιλούν από μόνα τους. Η ίδια εταιρεία κόβει τρία ισόποσα τιμολόγια την ίδια μέρα και με χειρουργική ακρίβεια μοιράζονται τα ποσά ώστε να μη απαιτείται περαιτέρω έλεγχος» ανέφερε και προσέθεσε ότι όλες οι συμβάσεις είναι προβληματικές με συγκεκριμένες εταιρείες και με συγκεκριμένα ποσά ισομοιρασμένα.

Πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης με οσμή σοβαρού σκανδάλου κατέστησαν το μεταναστευτικό μείζον ζήτημα για τη χώρα μας, ανέφερε ο βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, επισημαίνοντας πως τα νησιά διαχειρίστηκαν αριθμούς μεταναστών και προσφύγων πρωτόγνωρους και πέρα από τις δυνατότητές τους και «φυσικά η κυβέρνηση πιάστηκε παντελώς αδιάβαστη και απροετοίμαστη». Όπως επίσης είπε ο κ. Αθανασίου δεν υπήρξε κανένα πλαίσιο κανένας έλεγχος και καμία λογοδοσία όταν η χώρα μας είχε πρόσβαση σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως προσέθεσε κάποιους πόρους πήραν ΜΚΟ, «άλλους δεν μπορέσαμε ποτέ να πάρουμε, λόγω ανικανότητας ενώ ένα ποσό έχει εγγραφεί στο λογιστικό υπερπλεόνασμα, ωστόσο ένα μεγάλο ποσό το διαχειρίστηκε η κυβέρνηση με αποτέλεσμα πλειάδες δημοσιευμάτων και καταγγελιών για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, αφού – σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας – πάνω από το 80% των συμβάσεων γίνονται με διαπραγματεύσεις πρόχειρους διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις υπό ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διέπει μόνον καθεστώς έκτακτων αναγκών» υπογράμμισε.

«Η κοινή άποψη όλων είναι ότι δεν δώσατε καμία ουσιαστική απάντηση για τους στόχους σας και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγήσετε στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου» είπε ο Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου της ΝΔ.

«Τα νησιά μας έγιναν αποθήκες ψυχών. Τα νησιά έγιναν ο χώρος όπου εγκλωβίστηκαν πρόσφυγες και μετανάστες. Αποτύχατε να εκμεταλλευτείτε την κοινή δήλωση Ελλάδας – Τουρκίας. Σήμερα ούτε οι επαναπροωθήσεις λειτουργούν, ούτε οι διαδικασίες ασύλου. Είναι θέμα ανικανότητας ή είναι θέμα επιλογής;» είπε ακόμη ο κ. Μηταράκης.

«Αφήσατε εκτεθειμένη την χώρα κατά παράβαση νόμων και εθνικών σχεδίων να δεχθεί ειρηνική εισβολή χρησιμοποιώντας ανθρώπους σε ανάγκη, δωρίσατε στον Τούρκο ένα υπερόπλο, τον άνθρωπο να εκβιάζει την Ελλάδα και την ΕΕ. Τώρα όποτε θέλει ανοίγει τη στρόφιγγα και ρυθμίζει τις ροές κατά το δοκούν αναλόγως τί εξυπηρετεί τις πολιτικές του» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Ακόμη είπε ότι αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε κολαστήρια στα νησιά, υποστήριξε ότι ίδρυσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «χωρίς δομές, χωρίς αξίες, χωρίς δυναμικό πάνω από το οποίο μερικές φορές πλανώνται σκιές σκανδάλων με πρωταγωνιστές τις ΜΚΟ» ενώ αδιαφορεί για την ενίσχυση των δομών φύλαξης των χερσαίων συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ