Ενταση στη Βουλή για το προσφυγικό

Ενταση στη Βουλή για το προσφυγικό

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιωτική της άκρως ανησυχητικής πραγματικότητας που επικρατεί σε κοινοβουλευτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στη χώρα, ήταν η μακράς διάρκειας χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, κεντρικό θέμα της οποίας ήταν η διαχείριση των σχετικών κονδυλίων από την κυβέρνηση.

Από τη διαδικασία που άρχισε νωρίς το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 10.20 μμ, και στην οποία εκτός από τους επερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, συμμετείχαν τέσσερις υπουργοί, μοναδική «είδηση» ήταν η προαναγγελία τροπολογίας -προς άμεση κατάθεση και ψήφιση- για την παροχή «κινήτρων» σε γιατρούς ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα εξόχως προβληματικά Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων. Επ’ αυτού ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός είπε ότι μεθαύριο, Πέμπτη, θα κατατεθεί προς ψήφιση τροπολογία η οποία θα προβλέπει διπλασιασμό των μισθών των γιατρών που θα υπηρετούν ειδικά στα ΚΥΤ και αναγνώριση και του χρόνου προϋπηρεσίας τους εκεί ως προϋπηρεσία για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ.

Ο λόγος για τον οποίο κρίνεται αναγκαία η νομοθέτηση τέτοιων κριτηρίων, είναι εκείνος που περιέγραψε ο κ. Ξανθός: «Στη Μόρια υπηρετούν αυτήν την περίοδο δύο γιατροί, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί και με δύο γιατρούς των Ενόπλων Δυνάμεων, δεκατρείς νοσηλευτές, τέσσερεις ψυχολόγοι, εννιά κοινωνικοί λειτουργοί, μία μαία, ένας επισκέπτης υγείας και τρεις διερμηνείς. Γιατί τόσοι λίγοι γιατροί; Γιατί, δυστυχώς, με αυτά τα χρήματα που δίνονταν και σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαμε να βρούμε περισσότερους». Οι δύο συν δύο γιατροί, η μία μαία και οι υπόλοιποι, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες προσφύγων και μεταναστών που σύμφωνα με τις καταγραφές ανέρχονται από σχεδόν επτά έως δέκα χιλιάδες σε έναν χώρο ο οποίος «κανονικά» μπορεί να υποδεχτεί σχεδόν τρεις χιλιάδες άτομα!

Ο λόγος για τον οποίο μόνο τόσοι λίγοι γιατροί βρίσκονται στη Μόρια, αποτελεί αφορμή για προβληματισμό και για τον ιατρικό κόσμο της χώρας.

Ο λόγος για τον οποίο κρίνεται αναγκαία η νομοθέτηση τέτοιων μέτρων από την κυβέρνηση με καθυστέρηση τριών ετών -βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία της συνταγματικά προβλεπόμενης διάρκειας της θητείας της- και ενώ είναι γνωστό εξ αρχής το πρόβλημα, δεν έχει εξηγηθεί αρμοδίως και επισήμως.

Ανεξήγητα -και σε κάθε περίπτωση διόλου κολακευτικά για την εκτελεστική εξουσία και το Κοινοβούλιο- είναι και τα ακόλουθα:

Α) Στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις απευθείας αναθέσεις έργου παροχής υπηρεσιών (σίτισης, στέγασης κλπ), μια τακτική που ευλόγως δημιουργεί «σκιές» και ερωτήματα αναφορικά με την διαφάνεια στην διαχείριση κονδυλίων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας υποστήριξε κάποια στιγμή: «Πείτε μου ποια είναι η απευθείας ανάθεση. Σε όλη την περίοδο που ήμουν στο Υπουργείο Άμυνας γίνονταν παντού πρόχειροι διαγωνισμοί». Ωστόσο, όπως προκύπτει από γραπτές απαντήσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας που δόθηκαν πρόσφατα με αφορμή ερώτηση του Ποταμιού, η προαναφερθείσα διαβεβαίωση του κ. Δρίτσα μοιάζει τουλάχιστον προβληματική. Ο παριστάμενος στη χθεσινή συζήτηση βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς, επικαλούμενος την επίμαχη έγγραφη απάντηση του ΥΕΘΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Από αυτήν την απάντηση προκύπτουν αρκετά «γκρίζα» σημεία, όπως πολλές εκατοντάδες συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις, διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων έως και σαράντα πέντε φορές στους ίδιους ανθρώπους, αναθέσεις μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς να έχουν υπάρξει δημόσιες προκηρύξεις, πρόχειροι διαγωνισμοί, συνοπτικοί διαγωνισμοί και γενικά πολλών ειδών διαγωνισμοί που δεν ήταν ανοικτοί. Αυτά συνθέτουν τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτε για δύο και πλέον χρόνια, παρότι ο έκτακτος χαρακτήρας της υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών έχει αποκτήσει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Δηλαδή οι έκτακτες διαδικασίες έχουν γίνει κανονικές».

Ποιά εκ των δύο εκδοχών ισχύει; Και αν έχουν συμβεί όσα αναφέρονται στο έγγραφο, ποια η αξία που προσδίδεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία του ελέγχου της κυβέρνησης από την προαναφερθείσα υπουργική «διαβεβαίωση» προς την εθνική αντιπροσωπεία;

Β) Σε ποιά συμπεράσματα μπορεί κάποιος να καταλήξει ως προς την ποιότητα των κοινοβουλευτικών συζητήσεων, όταν για ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, εν μέσω καταγγελιών για εφιαλτικές καταστάσεις στα Κέντρα Προσφύγων (καταγγελίες ΜΚΟ κάνουν λόγο έως και για βιασμούς μικρών παιδιών), οι συμμετέχοντες στη συζήτηση όχι μόνο βρίσκουν αφορμή για αντιπαράθεση στη βάση άλλων ζητημάτων, όπως για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και για φραστικές συγκρούσεις (έως και για μικροκομματικό χιούμορ, όπως αυτό που έκανε η προεδρεύουσα της συνεδρίασης) αναφορικά με το πόσοι και πότε έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα των διαλόγων που ακολουθεί:

Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Είπατε ότι πρέπει να μας κυνηγούν οι Ερινύες. Πόσες Ερινύες θα σας κυνηγήσουν εσάς; Για τους νεκρούς της Καλολίμνου τον Νοέμβριο του 2017; Για τη γιαγιά με το εγγονάκι το 2016 που καήκανε στη Μόρια; Για τους μετανάστες που σκοτώνονται σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα; Πρόσφατο είναι οι έντεκα νεκροί στην Καβάλα. Για τους νεκρούς του Έβρου; Για το έγκλημα στου Φιλοπάππου, που πρέπει να μας πείτε πώς αυτοί οι αλλοδαποί, που προκάλεσαν τον θάνατο του εικοσιπεντάχρονου, βρίσκονταν εκτός -γιατί έχετε καταργήσει τους νόμους για την κράτηση-, ενώ είχαν συλληφθεί για ληστείες, παράβαση νόμου περί όπλων και παράνομης εισόδου στη χώρα;» 

Δημ. Βίτσας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Εσείς το λέτε αυτό για τους νεκρούς, κυρία Βούλτεψη;»

Βούλτεψη: «Για του Φιλοπάππου τον νεκρό να μας πείτε. Ναι, εμείς ένα «Φαρμακονήσι» είχαμε. Ένα!»

Βίτσας: «Τι να σας πω; Εσείς το λέτε για τους νεκρούς; Να σας πω για ό,τι δολοφονία γίνεται στην Ελλάδα; Δεν σέβεστε τους νεκρούς! Είναι πράγματα αυτά; Τι λέτε τώρα;»

Βούλτεψη: Λέτε ότι πρέπει να έχουμε εμείς Ερινύες…

Βίτσας: Δεν σας επιτρέπω να με διακόπτετε, όταν σας διακόπτω!

Προεδρεύουσα (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ! Κυρία Βούλτεψη, είχατε πει ότι φταίει ο νόμος Παρασκευόπουλου. Τώρα ποιον θυμήθηκατε; Όλα εμείς τα κάνουμε. Τι να κάνουμε; Όλα, όλα! Για όλα φταίει ο Τσίπρας, είναι γνωστό».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή