Αντίστροφη μέτρηση για το «Φατίχ»

Αντίστροφη μέτρηση για το «Φατίχ»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια του κόλπου της Αττάλειας θα πραγματοποιήσει, τελικά, την πρώτη απόπειρα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα. Με την οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) υπ’ αριθμόν 1069/18, η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας γνωστοποιεί ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» και τρία συνοδευτικά ερευνητικά πλοία θα πραγματοποιήσουν γεώτρηση σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται στα όρια του κόλπου της Αττάλειας, στο ύψος της Αλάνια (εξ ου και η ονομασία του πρώτου στόχου ως «Αλάνια-1»), σε μια χρονική περίοδο έως και τις 27 Απριλίου 2019. Μέχρι αργά χθες το βράδυ το «Φατίχ» και τα συνοδευτικά πλοία του παρέμεναν στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας. Η μετάβασή του περίπου 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αττάλειας και η ενεργοποίησή του μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Αλλωστε, η περιοχή έχει δεσμευθεί για περίπου έξι μήνες.

Ο επικείμενος απόπλους του «Φατίχ» ανακοινώθηκε χθες με κάθε επισημότητα από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σε μια τελετή όπου, μεταξύ άλλων, έγινε προσπάθεια να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις σχετικά με τις πραγματικές τεχνικές δυνατότητες του γεωτρύπανου. Ο κ. Ντονμέζ είπε ότι το «Φατίχ» μπορεί να προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις ετησίως, κάτι που σημαίνει πως η επόμενη δραστηριοποίησή του τοποθετείται μετά τον Απρίλιο. Η γεώτρηση του «Φατίχ» θα πραγματοποιηθεί σε βάθος 2.500 μέτρων και, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ακόμα περίπου 5.000 μέτρα κάτω από τον βυθό.

Ο κ. Ντονμέζ είπε ότι «χρησιμοποιούμε τελευταίας λέξης τεχνολογία». Επιστημονικά έχουμε κάνει όλες τις εργασίες που χρειάζονταν». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να εκπέμψει και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα, όπως είπε, «προς όσους προσπάθησαν να περιορίσουν τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου, της Β. Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας», ότι κάθε πλατφόρμα προστατεύεται από το ναυτικό της Τουρκίας. «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την ασφάλεια, αλλά εάν παρενοχληθούμε, το πολεμικό μας ναυτικό θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο», υπογράμμισε.

Η τουρκική δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο σημείο της Ανατ. Μεσογείου αποτελεί μεν ένα μήνυμα παρουσίας προτού ξεκινήσει η γεώτρηση της Exxon/Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αρκετές δεκάδες μίλια νοτιότερα, συνιστά δε και μια έμμεση παραδοχή ότι η Αγκυρα δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε επιχειρήσεις σε μεγάλα βάθη. Η δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και οι τεχνικές δυσκολίες δεν πρέπει, ωστόσο, να αποπροσανατολίζουν από τον ευρύτερο στρατηγικό στόχο της Αγκυρας, που δεν είναι άλλος από την απόκτηση ολοκληρωμένων δυνατοτήτων και σε αυτόν τον τομέα. Τις επόμενες ημέρες θα καταγράφεται έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην Κύπρο και την ΑΟΖ της, με διεθνή γυμνάσια, αλλά και διμερείς ασκήσεις με το Ισραήλ. Κινήσεις, οι οποίες συνδέονται και με την επικείμενη έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή