Ανοιγμα λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου

Ανοιγμα λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραπεζικούς λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα της Γαλλίας, αλλά και άλλων χωρών, οι οποίοι σχετίζονται με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου που βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος μαζί με τη σύζυγό του, έχουν θέσει στο επίκεντρο των συνεχιζόμενων ερευνών η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Γεώργιος Ευαγγέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι ανακριτικές αρχές έχουν υποβάλει αιτήματα για άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην υπουργού στη Γαλλία, της οποίας ο ίδιος είναι υπήκοος από παιδικής ηλικίας, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί σε τράπεζες των Ελβετίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Κύπρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός, που αντιμετωπίζει κατηγορία για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, έχει προβάλει ενστάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας για το άνοιγμα λογαριασμών του σε γαλλικά πιστωτικά ιδρύματα και επικαλείται ότι οι εν λόγω λογαριασμοί δεν περιέχουν χρήματα μη νομίμως αποκτηθέντα και πως ήταν στην κατοχή του από τότε που ζούσε και σπούδαζε στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες των ανακριτικών αρχών φαίνεται πως δεν σταματούν με την προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού, ο οποίος έχει κάνει λόγο για «εξωφρενικά σενάρια» αναφερόμενος στο κατηγορητήριο, αντιθέτως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αφορούν όχι μόνον το άνοιγμα λογαριασμών για τους οποίους ήδη έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής αλλά και έρευνες επί του συνόλου της περιουσίας του και της διαχείρισής της.

Ενδιαφέρον αποκτά, πέραν όλων των άλλων, το αίτημα της ανακρίτριας Διαφθοράς να καταθέσει ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών ο Γάλλος υπήκοος Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε στέλεχος του ομίλου Thales που μετείχε στη σύμβαση για τις φρεγάτες και ο οποίος είχε κάνει λόγο για «μαύρο» χρήμα σχετικά με εξοπλιστικά της χώρας μας αλλά και άλλες συμβάσεις, όπως εκείνες για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, και έχει καταδικαστεί από τη γαλλική Δικαιοσύνη.Εκτός όμως από τους λογαριασμούς και την έρευνα για τις φρεγάτες, οι ανακριτικές αρχές ερευνούν εξονυχιστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από τον πρώην υπουργό και ειδικά την αγορά του ακινήτου –εξοχικού σπιτιού– στη Σύρο, αλλά και τις συνθήκες πώλησής του.

Περαιτέρω έναυσμα για τις έρευνες σχετικά με το ακίνητο της Σύρου προσέδωσε στην ανακρίτρια Διαφθοράς το γεγονός ότι το ακίνητο πουλήθηκε στο ζεύγος Παπαντωνίου από τον πολιτικό μηχανικό ο οποίος ανέλαβε να καταθέσει για λογαριασμό του πρώην υπουργού μετρητά σε λογαριασμούς του στην Ελβετία, και εξ αυτού βρίσκεται κατηγορούμενος στην υπόθεση και έχει αφεθεί ελεύθερος με 500.000 ευρώ εγγύηση. Παράλληλα, η έρευνα επικεντρώνεται στην πώληση του εν λόγω ακινήτου σε ζευγάρι Ελληνοαμερικανών για τους οποίους δεν έχουν προκύψει στοιχεία σύνδεσης ή σχέσης με τον πρώην υπουργό.

Ο κ. Παπαντωνίου απολογούμενος αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα με τις φρεγάτες και υπεραμύνθηκε της άποψης ότι τα χρήματά του είναι καθαρά και νόμιμα, αρνούμενος την κατηγορία για ξέπλυμα. Ομως, το γεγονός ότι δεν συναίνεσε πλήρως στο άνοιγμα λογαριασμών του, καθώς και ότι από την εσωτερική αλληλογραφία της ελβετικής τράπεζας προκύπτουν στοιχεία άρνησής του σε κάποια φάση της διαδικασίας, μέτρησε από τους ανακριτές για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης, ενώ η πώληση του ακινήτου στη Σύρο δεν άφησε αδιάφορες τις ανακριτικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή