ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Η πολιτικοποίηση της θρησκείας μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις

poytin-i-politikopoiisi-tis-thriskeias-mporei-na-epiferei-sovares-epiptoseis-2281115

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε την Τετάρτη τη χρήση των θρησκευτικών δεσμών για πολιτικούς σκοπούς και προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις από τέτοιου είδους πρακτικές, «μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Η πολιτικοποίηση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος όπως η θρησκεία επέφερε πάντα πολύ σοβαρές συνέπειες, κατά κύριο λόγο για αυτούς που προχωρούν σε αυτήν», δήλωσε ο Πούτιν από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρώσων που ζουν στο εξωτερικό.

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του Κρεμλίνου εκφράζεται σχετικά με την κρίση, στο πλαίσιο της οποίας, μετά την αναγνώριση αυτή, το Πατριαρχείο της Μόσχας διέρρηξε τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ο Πούτιν κατήγγειλε «απόπειρες να διαρραγούν οι σχέσεις» ανάμεσα στη ρωσική Εκκλησία και τους πιστούς της στο εξωτερικό.

«Το κοινό καθήκον μας -πρώτα απ' όλα ενώπιον των ανθρώπων- είναι να διαφυλαχθεί η πνευματική και ιστορική ενότητα» των ορθοδόξων, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Οκτώβριο το Οικουμενικό Πατριαρχείου άρχισε τις προετοιμασίες για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Ως απάντηση, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε στις 8 Οκτωβρίου να διακόψει πλήρως την Ευχαριστιακή Κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.