Ο Ζάεφ καταθέτει τις προτάσεις για το σύνταγμα

Ο Ζάεφ καταθέτει τις προτάσεις για το σύνταγμα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα κατατεθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τις μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, που αποτελούν προϋπόθεση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Χθες, από την Αχρίδα, η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Ρενάτα Ρεσκόσκα είπε ότι τα κανονιστικά κείμενα τα οποία θα συνοδεύουν τις προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση «θα περιλαμβάνουν εγγύηση της ταυτότητας του μακεδονικού λαού, δηλαδή τον πολιτισμό, την ιστορική κληρονομιά και τη γλώσσα».

Στις αρχικές προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση υπάρχει, φυσικά, η πρόβλεψη για αντικατάσταση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά και ιστορικοί προσδιορισμοί σχετικά με τις αποφάσεις του ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας»). Για την Αθήνα είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στη μακεδονική/βορειομακεδονική εθνικότητα (citizenship) και εθνότητα.

Χθες, βρέθηκε στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο κ. Οσμάνι, συνοδευόμενος έως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον κ. Κατρούγκαλο, επέστρεψε στα Σκόπια με την πρώτη –ύστερα από 10 και πλέον χρόνια– απευθείας πτήση από την Αθήνα. Για «προώθηση και σεβασμό του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ως συμφωνίας που δεν επιλύει μόνο ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τις δύο χώρες, αλλά και που σταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εξασφαλίζει και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής μας», μίλησε ο κ. Κατρούγκαλος. Την ηγετική θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές υπογράμμισε ο κ. Οσμάνι, ο οποίος προέβλεψε «έκρηξη ευκαιριών» για συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή, στα Σκόπια οι Αρχές εξακολουθούν να εντατικοποιούν τις έρευνες διαφθοράς κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Το πρωτοδικείο Σκοπίων αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος της ειδικής εισαγγελίας, «πάγωμα» 69 ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του κόμματος. Η έρευνα που πραγματοποιείται αφορά την υπόθεση «Ταλίρ» και έχει ως στόχο τη διαλεύκανση της παράνομης χρηματοδότησης του VMRO κατά την περίοδο 2009-2015. Ο γ.γ. του κόμματος Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κατάχρηση των θεσμών της δικαιοσύνης», ενώ χαρακτήρισε τις κινήσεις της ειδικής εισαγγελίας και του πρωτοδικείου «εντελώς αβάσιμες και χωρίς καμία νομική τεκμηρίωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή