Σύνταγμα και σκανδαλολογία στον δρόμο προς τις κάλπες

Σύνταγμα και σκανδαλολογία στον δρόμο προς τις κάλπες

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στρατηγική δύο πυλώνων, που θα περιλαμβάνει «ανοίγματα» προς τα άλλα κόμματα με όχημα την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την ανάδειξη της σκανδαλολογίας σε κυρίαρχο στοιχείο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, θα πορευθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους επόμενους μήνες και ενώ η χώρα έχει εισέλθει σε οιονεί προεκλογική περίοδο.

Επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «εγκλωβίσει» τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις σε έναν διάλογο για την αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ώστε να εξέλθει από την πλήρη πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία τρία χρόνια. Οπως χαρακτηριστικά λέγεται, ο πρωθυπουργός είναι «ανοικτός» στη συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα, με εξαίρεση το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το άρθρο 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και το άρθρο 106 για τον ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάδειξη, σε πρώτο πλάνο, των υποθέσεων των οικονομικών των κομμάτων, της Νοvartis, καθώς και του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, προκειμένου να πολώσει το πολιτικό κλίμα, αλλά και να στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους για διαφθορά και διαπλοκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για τα οικονομικά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχει εισέλθει στην τελική της ευθεία και είναι πολύ πιθανό, ακόμη και εντός του μήνα, να ασκηθούν διώξεις. Παράλληλα, αν και το Μέγαρο Μαξίμου δημοσίως «θολώνει τα νερά» για τους περαιτέρω χειρισμούς του αναφορικά με τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, θεωρείται βέβαιο ότι τελικώς θα οδηγήσει τις εξελίξεις στην κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Με βάση τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, πιθανότερος χρόνος συγκρότησης της επιτροπής, που θα αφορά τους πρώην υπουργούς Αδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά, είναι ο Δεκέμβριος. Τέλος, στο προσκήνιο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκτιμάται πως θα έλθει σε σχετικό βάθος χρόνου η υπόθεση Novartis, η οποία είχε περιγραφεί από την κυβέρνηση ως τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο. Στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχεδόν προεξοφλείται ότι από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία έγινε την περασμένη άνοιξη συζήτηση στη Βουλή, «εκτός κάδρου» θα βρεθούν οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λυκουρέντζος. Αντιθέτως, εκφράζουν αμφιβολίες εάν το ίδιο θα συμβεί για τους υπόλοιπους, δηλαδή τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Στουρνάρα και Μάριο Σαλμά. Οπως προαναφέρθηκε, στόχος του Μαξίμου είναι η συνταγματική αναθεώρηση να αξιοποιηθεί ως όχημα για την άρση, στην πορεία προς τις εκλογές, της πλήρους πολιτικής απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα

Εξάλλου, είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας πόσο θα διαρκέσει η συζήτηση στην επιτροπή που θα συσταθεί με αντικείμενο την αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας. Δηλαδή, μπορεί να επεκταθεί μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης, ενώ παραμένει –υπό προϋποθέσεις– ισχυρό το σενάριο για τριπλές εκλογές τον προσεχή Μάιο.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο μεταδίδεται, λοιπόν, ότι υπάρχουν πεδία συναίνεσης όχι μόνον με το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, αλλά ακόμη και με τη Ν.Δ. Οπως λέγεται, σχεδόν το ένα τρίτο των προτάσεων που παρουσίασε προχθές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από την πρόταση που είχε διαμορφώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2014, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Πάντως, μια παράπλευρη, αλλά ακόμη πιο κρίσιμη, στόχευση του Μαξίμου είναι η συζήτηση για το Σύνταγμα να αποτελέσει δίαυλο προσέγγισης με ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά ακόμη και με μέλη της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εάν ο κ. Πάνος Καμμένος επιλέξει να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση με αφορμή την κατάθεση, προς κύρωση, της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

Παράλληλα, ανοίγοντας τον φάκελο της αναθεώρησης με τη συμμετοχή της Ν.Δ., το Μαξίμου είναι πιθανόν να δυσχεράνει τους σχεδιασμούς της Πειραιώς. Η Ν.Δ., ως γνωστόν, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στις αρχές του νέου έτους, με στόχο να «πιέσει» πολιτικά τον κ. Τσίπρα, αλλά πρωτίστως τον κ. Καμμένο. Ομως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι ευάλωτος στην κατηγορία ότι επιχειρεί την πτώση της κυβέρνησης προκειμένου να ματαιώσει τη συνταγματική αναθεώρηση και να τορπιλίσει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και τούτο, παρότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που υπέβαλε σχετική πρόταση και μάλιστα από το 2006.

Bόμβα αναδρομικών 9 δισ. ευρώ

Την ανησυχία της κυβέρνησης για την εξέλιξη των δημοσιονομικών προκαλεί η γνωστοποίηση απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μην ασκήσει έφεση σε απόφαση δικαστηρίου, με την οποία επιδικάστηκε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ ποσό, το οποίο είχε περικοπεί με βάση τους νόμους του 2012.  Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους – εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει δημοσιονομική βόμβα αφού το κόστος τους μπορεί να φτάσει και τα 9 δισ. ευρω!             

Αντιδρώντας, πάντως, το υπουργείο Εργασίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους δεν αλλάζουν τα δεδομένα».                                                              

Σημειώνεται  ότι  το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους δύο συνταξιούχους αναγνωρίζοντας την υποχρέωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) να τους καταβάλει το ποσό των 3.386 ευρώ , το οποίο εξοφλήθηκε  από τον ΕΦΚΑ και τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

Το σημαντικό  είναι ότι για την εν λόγω αγωγή είχε συνεδριάσει στις 7 Μαΐου, Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αποφασίζοντας να μην ασκήσει έφεση, με το σκεπτικό ότι η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση πιλότο του 2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή