Το διακύβευμα θέτει ο Μητσοτάκης

Το διακύβευμα θέτει ο Μητσοτάκης

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διακύβευμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση που ανοίγει η κυβέρνηση παραμονές εκλογών –χωρίς χρόνο για ουσιαστική διαβούλευση– θα θέσει την ερχόμενη Τρίτη, ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Ν.Δ. για το μείζον αυτό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χειραγωγήσει –να «συριζοποιήσει»– το Σύνταγμα και να καταστήσει σαφές το στίγμα που διαφοροποιεί τις προτάσεις της Ν.Δ. από τις «ιδεοληπτικές διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ», θέτοντας μάλιστα τις δημοκρατικές δυνάμεις –και τους βουλευτές– προ των ευθυνών τους.

Υπό αυτήν την έννοια, η Πειραιώς θέτοντας το δίλημμα ανάμεσα σε μια μικρή και σημειακή συνταγματική αναθεώρηση και μια «γενναία», ετοιμάζεται να ιδεολογικοποιήσει τη συζήτηση, να συγκρουστεί και να αντιπαρατεθεί επί της πρότασης που θα καταθέσει. Κι αυτό διότι για τον κ. Μητσοτάκη η συζήτηση αυτή δεν είναι μόνο πεδίο ανάδειξης του κυβερνητικού κυνισμού που χρησιμοποιεί τον καταστατικό χάρτη της χώρας ως όχημα για να σώσει τα προσχήματα και τις ρωγμές του κυβερνητικού σχήματος που βάθυναν με τη δημόσια σύγκρουση του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο. Είναι και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς αναδεικνύει τη μικροκομματική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, τις υποκριτικές, όπως λένε στην Πειραιώς, εξαγγελίες (όπως η απαγόρευση ιδιωτικοποίησης του νερού και του ηλεκτρικού, ενώ η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια). Αναδεικνύει, προσθέτουν ακόμη, «κουτοπόνηρες» κομματικές μεθοδεύσεις (απλή αναλογική, δημοψηφίσματα), αλλά συνιστά και πεδίον δόξης λαμπρό για να αναδειχθεί η «ευρεία και γενναία» συνταγματική αναθεώρηση που υποστηρίζει η Ν.Δ. και τα σημεία που τη διαφοροποιούν πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 που πρεσβεύει η Ν.Δ. και για την οποία έχει δεσμευθεί ο πρόεδρός της, δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Βέβαια, όπως λένε στην Πειραιώς, ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του θα πρέπει να απαντήσουν γιατί αρνούνται την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, την ώρα που διαθέτει ακόμη και η Βόρειος Κορέα. Δεν θα είναι το μόνο ερώτημα που θα τεθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Κι αυτό διότι οι προτάσεις που θα παρουσιάσει δεν εξαντλούνται στο άρθρο 16. Αυτές αφορούν αλλαγές άρθρων με αναπτυξιακό πρόσημο, που διατρέχουν σειρά τομέων: από τη θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, τον εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας, μέχρι τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της και την καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης. Ειδικά το τελευταίο (άρθρο 101), στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ανθίσταται σθεναρά, αλλά και τα άρθρα 106 (αναπτυξιακή πολιτική), 110 (για αναθεώρηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας) και το 103 (Τοπική Αυτοδιοίκηση), ως προς το οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα δεσμευθεί για ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν βασικά σημεία αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε προ ημερών στην Πειραιώς –παρόντες, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλός του, συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης και ο εισηγητής της συνταγματικής αναθεώρησης από την πλευρά της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας– επικράτησε η άποψη ότι η χώρα χρειάζεται ένα «σύγχρονο και λειτουργικό» Σύνταγμα, ενώ εκφράστηκε η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει στο πεδίο της «εκδίκησης» για το «παλιό» σύστημα (νόμος περί ευθύνης υπουργών) και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να απουσιάζει από τη συζήτηση, πολλώ δε μάλλον αφού αυτή θα περνά το «παιχνίδι» στην επόμενη Βουλή και, άρα, θα δίνει στη Ν.Δ. ως πλειοψηφία τη δυνατότητα να ορίσει την τελική της μορφή.

Δεν είναι τυχαίο που η στρατηγική της Ν.Δ. είναι να καταθέσει πρόταση που θα ανοίγει σειρά άρθρων της αναθεώρησης, καθώς, όπως έλεγαν στην Πειραιώς, «οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί τα καταψηφίζουν», γεγονός που θα αναδείξει τόσο την κυβερνητική υποκρισία όσο και την πραγματική στόχευση της κυβέρνησης γύρω από την επαναφορά της συζήτησης. Η Ν.Δ. μάλιστα, καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση, θα καλέσει όλους τους βουλευτές του δημοκρατικού τόξου να τοποθετηθούν.

Η παγίδα

Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ενδέχεται να παγιδευτεί και να αναγκαστεί να κάνει πίσω, επιλέγοντας τελικά να ανοίξει μόνο μερικά άρθρα, κάτι που θα την εξέθετε. Κι αυτό διότι στην επόμενη Βουλή η Ν.Δ. θα μπορεί να διαμορφώσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης, και πάντως, όχι στην κατεύθυνση που επιδιώκει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Iσως αυτό να εξηγεί την «οργίλη», όπως θεωρεί η Πειραιώς, αντίδραση του Μαξίμου στην ανακοίνωση της απόφασης της Ν.Δ. να μετάσχει στη συζήτηση για να μην επιτρέψει, όπως σημειωνόταν, στον κ. Τσίπρα να «ευτελίσει μια μείζονα θεσμική διαδικασία».

Ανοίγοντας πολλά άρθρα, εκτιμάται ότι το Μαξίμου θα παγιδευτεί, καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί καταψηφίζουν άρθρα για μείζονες αλλαγές. Αν η κυβέρνηση επιλέξει την τακτική των λίγων άρθρων, λένε στην Πειραιώς, θα εκτεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή