Σχέδιο πολιτικής «ομηρίας» βλέπει η αντιπολίτευση για το Ντυνάν

Σχέδιο πολιτικής «ομηρίας» βλέπει η αντιπολίτευση για το Ντυνάν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο είναι στους διαδρόμους της Βουλής το άρωμα ενός πολιτικού παιχνιδιού που σχεδόν απροκάλυπτα άρχισε να εξελίσσεται όχι μόνο στο παρασκήνιο, πλέον, αλλά και στο προσκήνιο: η σημερινή δημοσιοποίηση τμήματος της πορισματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», στο πλαίσιο της Εξεταστικής για την Υγεία, καθώς και όσα ανεπισήμως λέγονται από βουλευτές της πλειοψηφίας, μοιάζει να επιβεβαιώνουν εκείνους οι οποίοι εξ αρχής μιλούσαν για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το αίτημα για διελεύκανση υποθέσεων που χαρακτηρίστηκαν σκανδαλώδεις.

Ως προς το προαναφερθέν τμήμα του «πορίσματος»: Συμπερασματικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της Εξεταστικής, εμφανίζονται να ζητούν από την δικαιοσύνη να πραγματοποιήσει «περαιτέρω διερεύνηση» υποθέσεων που αφορούν τους πρώην υπουργούς και εν ενεργεία πολιτικούς Αδ. Γεωργιάδη και Α. Λοβέρδο. Πράγματι, επιδιώκεται να αποσταλεί το πόρισμα στην Δικαιοσύνη. Οι συντάκτες της εν λόγω πρότασης, ωστόσο, γνωρίζουν πως βάσει των προβλεπομένων, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ερευνήσει τέτοιες υποθέσεις με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, και πως «αμελλητί» στέλνει την δικογραφία στη Βουλή. Τότε είναι που η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να αποφανθεί εάν πρέπει να συσταθεί «προανακριτική» επιτροπή.

– «Αφού έτσι έχουν τα πράγματα και το γνωρίζετε, για ποιό λόγο δεν επιλέγετε αμέσως στην υποβολή αιτήματος για σύσταση τέτοιας Επιτροπής, ακολουθώντας μια διαδικασία που σημαίνει τουλάχιστον «χρονοτριβή;», ήταν το ερώτημα που θέσαμε σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει άριστη γνώση των εργασιών της εξεταστικής.

– «Αυτό είναι κάτι που αποφασίζουν οι «πάνω», ήρθε η πρώτη απάντηση, «δείχνοντας» την ηγεσία του κόμματος. «Είναι θέμα πολιτικής επιλογής», συνέχισε με την επισήμανση ότι η συγκεκριμένη συζήτηση αφορά το πρώτο μέρος του «πορίσματος». Για να συμπληρώσει: «Σε κάθε περίπτωση, μην αποκλείετε να γίνει κάποια κίνηση όταν το θέμα έρθει στην Ολομέλεια».

Στην διευκρινιστική ερώτηση «Εννοείτε πως όταν το πόρισμα της εξεταστικής τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια (αναμένεται να γίνει αυτό περί τα τέλη τρέχοντος μηνός) υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε «ταυτόχρονα» έγγραφο αίτημα –υπογεγραμμένο από 30 βουλευτές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό- για συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής, για κάποια/ες από τις υποθέσεις που ήδη ερευνήθηκαν;», η απάντηση ήρθε αβίαστα: «Ακριβώς αυτό εννοώ. Αλλά είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι πάνω».

Την ίδια στιγμή, άλλο στέλεχος της πλειοψηφίας με την δέσμευση της ανωνυμίας, σημείωσε χωρίς περιστροφές: «Προσωπικά θα μου κάνει εντύπωση αν ο Γεωργιάδης δεν καθίσει στο σκαμνί για μία από το σύνολο των υποθέσεων που εξετάσαμε. Δεν ξέρω αν θα δικαστεί (Σ.σ. υποννοεί το ενδεχόμενο παραγραφής), αλλά θα μου κάνει εντύπωση αν δεν καθίσει στο σκαμνί».

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιοποιημένο πρώτο μέρος της πορισματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητηθεί σήμερα σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα τρία τις προσεχείς εβδομάδες, για τις αρθροσκοπήσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το φάρμακο.

Ολα τα προαναφερθέντα οδηγούν στο κατ’ αρχήν συμπέρασμα, σχολιάζεται χαρακτηριστικά στο Περιστύλιο, ότι ο βασικός πολιτικός σχεδιασμός της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι να τεθούν υπό «ιδιότυπη ομηρία» οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης και να «εκτίθενται» άλλοτε με τις δημόσιες αντιδράσεις τους και άλλες φορές με τη «στοχοποίησή» τους στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, είτε απλώς για το άμεσο προσεχές διάστημα του ενός μηνός – έως τη συζήτηση στην Ολομέλεια, είτε μεσοπρόθεσμα και ενόψει εκλογών (μέσω της διαδικασίας το πόρισμα να σταλεί στην Δικαιοσύνη, εκείνη να επιληφθεί και να επιστραφεί κάποια στιγμή ο φάκελος στη Βουλή ξανά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή