«Παράθυρο» Προανακριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «Ερρίκος Ντυνάν»

«Παράθυρο» Προανακριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «Ερρίκος Ντυνάν»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σαφή βούληση της πλειοψηφίας να διατηρήσει ανοικτό «παράθυρο» για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύει το τμήμα της πορισματικής πρότασης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το «Ερρίκος Ντυνάν», που δόθηκε χθες στα κόμματα και συζητείται σήμερα σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής για τον χώρο της Υγείας. Τόσο οι διατυπώσεις στο συγκεκριμένο κείμενο όσο και αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεπίσημες συζητήσεις προκαλούν ήδη σχόλια στο Περιστύλιο περί επιβεβαίωσης των αρχικών εκτιμήσεων, σύμφωνα με τις οποίες στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι να κρατήσουν σε ομηρία τους πολιτικούς τους αντιπάλους ενόψει εκλογών.

Η προαναφερθείσα πρόταση (θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ανάλογες για τις αρθροσκοπήσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα φάρμακα) κάνει αρχικώς λόγο για «πολιτικές ευθύνες» υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ ειδικά για δύο εξ αυτών, τους κ. Αδ. Γεωργιάδη και Ανδρ. Λοβέρδο, σημειώνεται πως πρέπει η Δικαιοσύνη –στην οποία θα αποσταλεί το πόρισμα– να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων.

«Η εξεταστική επιτροπή εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων των ετών 1992-2014 (και κυρίως των ετών 2006-2014) και των υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς είτε με άλλους τρόπους (Δ. Αβραμόπουλος, Ανδρ. Λοβέρδος, Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης), εκ του επιδιωχθέντος και εντέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση διά πλειστηριασμού του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”) είναι σαφείς και μεγάλες», σημειώνεται αρχικά, αλλά αργότερα επισημαίνονται και τα ακόλουθα: «Η εξεταστική επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Ανδρ. Λοβέρδος, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18-7-2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια». Και σε άλλο σημείο: «Η εξεταστική επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Αδ. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κοινοφελούς Ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν” (ΚΙΕΝ) του μνημονίου της 26-3-2014 και τη με υπογραφή του από τον ίδιο (Αδ. Γεωργιάδη) και από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΚΙΕΝ, Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα».

Σχόλια στο Περιστύλιο

Ειδικώς αυτά τα τελευταία αποτέλεσαν ήδη αντικείμενο πολλών σχολίων στο Περιστύλιο, καθώς οι συντάκτες της εν λόγω πρότασης γνωρίζουν πως, βάσει των προβλεπομένων, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ερευνήσει τέτοιες υποθέσεις με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και πως αμελλητί οφείλει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Βουλή. Τότε είναι που η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να αποφανθεί εάν πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Τούτων δοθέντων, στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν κάνουν οι προτείνοντες βουλευτές άμεσα την κίνηση να ζητήσουν σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με άριστη γνώση του περιεχομένου των συνεδριάσεων της Εξεταστικής, έλεγε στην «Κ» ότι το τι γίνεται ή τυχόν δρομολογηθεί αποτελεί αντικείμενο πολιτικής απόφασης της ηγεσίας του κόμματος.

«Αυτό είναι κάτι που αποφασίζουν οι “πάνω”. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, μην αποκλείετε να γίνει κάποια κίνηση όταν το θέμα έρθει στην Ολομέλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά το εν λόγω στέλεχος. Στη διευκρινιστική ερώτηση «εννοείτε πως όταν το πόρισμα της Εξεταστικής τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια (αναμένεται να γίνει αυτό περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός) υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει έγγραφο αίτημα –υπογεγραμμένο από 30 βουλευτές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό– για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, για κάποια/ες από τις υποθέσεις που ήδη ερευνήθηκαν;», η απάντηση ήταν: «Ακριβώς αυτό εννοώ. Αλλά είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι πάνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή