Οχι Ν.Δ. – ΔΗΣΥ στο πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για το «Ερ. Ντυνάν»

Οχι Ν.Δ. – ΔΗΣΥ στο πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για το «Ερ. Ντυνάν»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στις δικές τους πορισματικές προτάσεις, να υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία ή και ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων αναφορικά με την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, άρχισε χθες εν μέσω έντασης η σχετική συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον χώρο της Yγείας. Ωστόσο, εκείνο που ξεχώρισε από τη συνεδρίαση αυτή είναι το γεγονός ότι τα στελέχη της δικομματικής πλειοψηφίας δεν αιτιολόγησαν επαρκώς ή και πειστικά –όπως σχολιάστηκε– την επιλογή τους να μην προτείνουν ευθέως και άμεσα τη συγκρότηση Προανακριτικής για την ίδια υπόθεση εις βάρος των πολιτικών προσώπων κατά των οποίων στρέφονται ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της πλειοψηφίας στην Εξεταστική προτείνουν την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η εξεταστική επιτροπή δικαιούται και υποχρεούται, όταν προκύψουν ενδείξεις σοβαρές για τέλεση αδικημάτων, να ζητήσει σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η δυνατότητα υπήρχε και υπάρχει», είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντάς, αφού ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χαρ. Τζαμακλής είχε μόλις αναγνώσει την πρόταση του κόμματός του. «Αν υπήρχαν πραγματικά ερείσματα για συγκεκριμένα αδικήματα, τότε η επιτροπή θα έπρεπε να προτείνει παραπομπή σε Προανακριτικές», σημείωσε από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ο κ. Τζαμακλής επισήμως, αλλά και στο σύνολό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αιτιολογώντας την επιλογή τους να μη ζητήσουν ευθέως σύσταση Προανακριτικής, επικαλούνται τον κανονισμό. «Δεν έχουμε (τέτοια) αρμοδιότητα», σημείωσε κάποια στιγμή ο κ. Τζαμακλής.

Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία αναδεικνύει αντίφαση στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν αιτιολογήθηκε: στην προ ολίγων ετών πορισματική έκθεσή του μετά το τέλος των εργασιών της –τότε– Εξεταστικής για την υπόθεση του Βατοπεδίου είχε ευθέως προταθεί η σύσταση Προανακριτικής.

«Ποια εκ των δύο στάσεων είναι ορθή: η τότε ή η τωρινή;» ετέθη το ερώτημα στον πρόεδρο της εξεταστικής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αντ. Μπαλωμενάκη. «Εμείς έτσι ερμηνεύουμε τον κανονισμό», απάντησε στην «Κ». Παραλλήλως, για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Yγείας, έκαναν λόγο και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, σημειώνοντας ορισμένοι εξ αυτών (ΚΚΕ, Ποτάμι) πως τέτοιου είδους ευθύνες βαρύνουν τους ώμους και της σημερινής κυβέρνησης.

Η χθεσινή συνεδρίαση άνοιξε με τρόπο επεισοδιακό, καθώς οι βουλευτές των κομμάτων της πλειοψηφίας, από τη μια, και της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ, από την άλλη, αντιπαρατέθηκαν με σφοδρότητα εξ αφορμής του αιτήματος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμαστούν από την επιτροπή όσα είχαν δηλώσει οι κ. Γεωργιάδης και Λοβέρδος για το πόρισμα της πλειοψηφίας και τα οποία θεωρήθηκαν προσβλητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή