Eπιμένει σε ρητορική έντασης η Αγκυρα

Eπιμένει σε ρητορική έντασης η Αγκυρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πάγια γραμμή της Αγκυρας περί συνέχισης των σεισμικών ερευνών σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου οι οποίες ανήκουν στην Τουρκία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι μόνες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εκείνες του «Μπαρμπαρός», οι οποίες περιλαμβάνουν, κατά κύριο λόγο, τα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, γίνεται εύλογα σαφές τι εννοεί ο κ. Οκτάι. Οπως είπε, η Λευκωσία πραγματοποιεί μονομερείς ενέργειες με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων. Και συμπλήρωσε ότι «συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες της Τουρκίας στην περιοχή, όπου υπάρχουν ζώνες οι οποίες ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Τουρκία και στην “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. το ψευδοκράτος). Δεν θα επιτραπεί η δημιουργία ερωτημάτων σχετικά με αυτές τις περιοχές». Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της γεώτρησης που θα πραγματοποιήσει το κονσόρτσιουμ ExxonMobil και Qatar Petroleum στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ακραία ρητορική που χρησιμοποιείται από τα πλέον θεσμικά χείλη στην Αγκυρα περί της κατάστασης της Ανατολικής Μεσογείου τις τελευταίες εβδομάδες έχει ευλόγως ενθαρρύνει και τον συνήθη και μάλλον αναμενόμενο λεκτικό «εκτροχιασμό» από πολιτικά πρόσωπα όπως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), δηλαδή του πολιτικού βραχίονα των Γκρίζων Λύκων. Ο κ. Μπαχτσελί, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «πειρατών», είπε ότι «η Μεσόγειος ήταν κάποτε “τουρκική λίμνη”» προσθέτοντας ότι «εμείς αυτό δεν το ξεχνάμε. Την υπομονή μας μην τη θεωρούν αδυναμία μας». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κυριαρχία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», λέγοντας, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο «δεν το επιτρέπει ούτε η Ιστορία, ούτε ο τουρκικός λαός. Οι απειλές και οι προκλήσεις δεν μπορούν να επισκιάσουν τα νόμιμα δικαιώματά μας». Ο πρόεδρος του MHP κατέληξε ότι «ο τουρκικός λαός έχει τη δύναμη και τη θέληση να βγάλει νέους Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά (σ.σ. Μπαρμπαρόσα) και να λιώσει τα κεφάλια των πειρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή