ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση επί των τροπολογιών του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση επί των τροπολογιών του Συντάγματος

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων η συζήτηση επί των προσχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των τροπολογιών αυτών του Συντάγματος. Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου. Για την έγκριση των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εκτίμησε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή