Μητσοτάκης: Θα νικήσουμε τους λαϊκιστές

Μητσοτάκης: Θα νικήσουμε τους λαϊκιστές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το μήνυμα ότι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης είναι η κορυφαία προτεραιότητά του και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια, αλλά και ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη ως προς το τι συμβαίνει όταν «οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία», απηύθυνε μιλώντας στην Ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ελσίνκι ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Θα νικήσουμε τους λαϊκιστές», είπε, κλείνοντας την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρουσία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τον παρακολούθησε από την πρώτη σειρά.

«Το ΕΛΚ τα πήγε καλά στην Ευρώπη ως προς τις θέσεις απασχόλησης και την οικονομία. Δυστυχώς η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση στο μονοπάτι της ανάπτυξης», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας σε πάνελ για την ανάπτυξη. Και προσέθεσε: «Αν θέλει κανείς να δει τι συμβαίνει όταν οι λαϊκιστές παίρνουν την εξουσία, δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξει τη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας». Αναφερόμενος μάλιστα στις συνέπειες του λαϊκισμού υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία παραμένει ουσιαστικά στάσιμη τα 3 τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο κατά την οποία, για παράδειγμα, το πορτογαλικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί».

Κριτική άσκησε και στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «στύβεται» επειδή «φορολογείται από μια αριστερή κυβέρνηση που αυξάνει το κράτος». «Η πραγματική πρόκληση», συνέχισε, αφορά «την κατάσταση της μεσαίας τάξης και την αγορά εργασίας».

Παρουσιάζοντας τη Ν.Δ. ως πρότυπο κεντροδεξιού φιλοευρωπαϊκού κόμματος που ετοιμάζεται να ξανακυβερνήσει, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία τους λαϊκιστές, αλλά «θα τους κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές», όπως είπε, «όχι μόνο γιατί έχουν αποτύχει παταγωδώς», αλλά και επειδή «έχουμε εκσυγχρονίσει το κόμμα και προσφέρουμε ρεαλιστικές λύσεις». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε χθες στο Ελσίνκι συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν και με την CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Δεν υπάρχει κανένας χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας», έλεγαν, εν τω μεταξύ, πηγές της Πειραιώς στον απόηχο της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Εκκλησία.

Ωστόσο, η Ν.Δ. επανήλθε με ερωτήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ έκανε λόγο για «παροιμιώδη υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς πέντε χρόνια πριν είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει τον νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή Κράτους και Εκκλησίας. «Τι έκανε αντί αυτών χθες ο κ. Τσίπρας; Οχι μόνον επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε, αλλά μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών», σημείωναν πηγές της Πειραιώς, θέτοντας ζήτημα για τη διευθέτηση που εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις μητροπόλεις του στην Ελλάδα, αλλά και για το ποιος και με ποια διαδικασία ελέγχου θα διαχειρίζεται το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλει το κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος και ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν, τελικά, οι χθεσινές ανακοινώσεις», λένε από την Πειραιώς, ανακοινώνοντας ότι κατόπιν αιτήματος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας προγραμματίζεται συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Ν.Δ. τις επόμενες μέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή