Παυλόπουλος: Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Παυλόπουλος: Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα διατηρεί ως «αναφαίρετο δικαίωμα» την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια «όποτε το κρίνει σκόπιμο και με τον θεσμικό τρόπο που κρίνει πρόσφορο», διεμήνυσε χθες από τη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος της Λέσβου, με αφορμή τα 106 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος απέκρουσε όλες τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο, ζητώντας από την Αγκυρα «να αντιληφθεί ότι έδαφος και σύνορα της Ελλάδας είναι έδαφος και σύνορα της Ε.Ε.». Και όπως προσέθεσε ο Πρόεδρος, «οι Ελληνες είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα και το έδαφος και την κυριαρχία μας».

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, τονίζοντας πως «όσοι τις επινοούν επιδεικνύουν και άγνοια, αλλά και έλλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου». Οπως υπογράμμισε, η Συνθήκη της Λωζάννης, «η οποία δεν αναθεωρείται, ούτε επικαιροποιείται, είναι πλήρης και δεν αφήνει κενά ερμηνείας, τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο είναι σαφώς καθορισμένα, δίχως περιθώρια οιασδήποτε αμφισβήτησης». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που οδήγησε στην παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά είναι πλήρης και «κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του Δικτύου NATURA 2000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του NATURA, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, αποδεικνύεται ότι «οι περιοχές αυτές –συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και, a fortiori, το αν κατοικούνται ή όχι– βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή