«Παράθυρο» για συνταξιούχους από τον Τσίπρα

«Παράθυρο» για συνταξιούχους από τον Τσίπρα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 34.500 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα προανήγγειλε για τη διετία 2019-2020 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον Αlpha, επιτείνοντας την αίσθηση πως ήδη διανύουμε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με την παροχολογία να κάνει την εμφάνισή της στην «πρώτη γραμμή». Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αρχικά για τις 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων που προκύπτουν μετά τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, επιβεβαίωσε πως πράγματι το 2020 θα γίνουν προσλήψεις «αντικαθιστώντας» τις κενές θέσεις των ιερέων, με τις προκηρύξεις των θέσεων να γίνονται εντός του 2019. Αναλύοντας περαιτέρω τον αριθμό των προσλήψεων, αυτός «εκτοξεύθηκε» στις 34.500.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το 2019 με βάση «το 1 προς 1» θα προκύψουν περίπου 8.500 θέσεις στο Δημόσιο, στις οποίες προστίθενται ακόμη 7.500, που έχει ήδη εξαγγείλει στη ΔΕΘ (4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και 3.500 για το «Βοήθεια στο Σπίτι»), φθάνοντας το σύνολο των προσλήψεων για το επόμενο έτος στις 16.000. Το 2020 αναμένεται να «ανοίξουν» άλλες 8.500 θέσεις –πάλι βάσει του «1 συν 1»– συν τις 10.000 που θα προκύψουν από την αποχώρηση των ιερέων από το μισθολόγιο του Δημοσίου, φθάνοντας τον αριθμό στις 18.500. Στο κομβικό ερώτημα, πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη μισθοδοσία των νέων 10.000 Δ.Υ., καθώς το κράτος θα εξακολουθήσει να βαρύνεται με την «επιδότηση» της μισθοδοσίας των κληρικών, ύψους περίπου 210 εκατ. ευρώ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «θα βρούμε τους πόρους» επιχειρηματολογώντας πως ήδη, ενώ «είχα εξαγγείλει μέτρα 750 εκατ. (σ.σ. στη ΔΕΘ) τώρα πάμε στα 900 εκατ.». Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, χωρίς να δεσμευτεί, «έκλεισε το μάτι» και για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, σημειώνοντας πως η παρούσα κυβέρνηση «όπου έχει δημοσιονομικό χώρο, προχωράει σε αποκατάσταση αδικιών», κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως αν ανέλθει στην εξουσία, θα εφαρμόσει «ασφαλιστικό Πινοσέτ».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία με τον κ. Ιερώνυμο και τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν εντός του κλήρου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «κανένα ιστορικό βήμα δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις», υποστηρίζοντας πως Κράτος και Εκκλησία έχουν καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία, με επίκεντρο την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σημείωσε, δε, πως το project της αξιοποίησης, το οποίο το «δούλευαν» κοινές επιτροπές τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, αν λειτουργήσει ομαλά, θα συνεπάγεται πως μέχρι το 2030 η Εκκλησία θα μπορεί να πληρώνει μόνη της τη μισθοδοσία από τα έσοδα που θα προκύψουν. Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και στην προαναγγελθείσα καταψήφιση από τον κ. Καμμένο, ο πρωθυπουργός έθεσε από τώρα σε δίλημμα τον κυβερνητικό του εταίρο, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία και την «κανονικότητα» της χώρας. Οσον αφορά το «επεισοδιακό» υπουργικό, που οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιά, σημείωσε πως δεν πήρε το μέρος κανενός. Αποκάλυψε, δε, πως ο ίδιος προέτρεψε τον κ. Κοτζιά να πάει τα δημοσιεύματα στον εισαγγελέα. Για τον τέως ΥΠΕΞ, ωστόσο, επεφύλασσε μία αιχμή, χαρακτηρίζοντας «άτσαλο» τον τρόπο που έγινε η ανακοίνωση για την αιγιαλίτιδα ζώνη, εξ ου και η ακόλουθη αναδίπλωση. Τέλος, κάλυψε τον κ. Π. Πολάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή