Ν.Δ.: «Γενναία» αναθεώρηση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταγγέλλοντας εκ νέου την εργαλειοποίηση του Συντάγματος από την κυβέρνηση και την προσπάθειά της να το «συριζοποιήσει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να καταθέσει και την πρόταση της Ν.Δ. για «γενναία και ευρεία» συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα περιλαμβάνει συνολικά 57 άρθρα. Την ίδια ώρα, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς εκπέμπει ξεκάθαρα σήμα διεύρυνσης, καθώς ανακοίνωσε την ένταξη στη Ν.Δ. του Πέτρου Τατσόπουλου και του Αντώνη Πανούτσου, ενώ από το Βελιγράδι ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη μάχη των εκλογών «δύσκολη και σκληρή».

Η Πειραιώς επιμένει ότι ο χαρακτήρας της συνταγματικής αναθεώρησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ιδεοληπτικός» και έχει μικροκομματική στόχευση, και προτίθεται να το αποδείξει με την πληθώρα άρθρων που προτείνει να αναθεωρηθούν. Πηγές της Πειραιώς έλεγαν, μάλιστα, ότι μόνο σε 12 άρθρα συμπίπτει με τον ΣΥΡΙΖΑ (εισηγείται να αλλάξουν μόνο 21 άρθρα), αλλά ακόμη κι εκεί η λογική είναι σε διαφορετική κατεύθυνση, δείχνοντας τη «χαοτική» διαφορά με την πρόταση της Ν.Δ. Αναρωτιούνταν, μάλιστα, δηκτικά γιατί η κυβέρνηση κόπτεται να εκκινήσει η σχετική συζήτηση πριν από τα Χριστούγεννα, εφόσον επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019…

Προς επίρρωσιν του επιχειρήματος περί «συριζοποίησης» του Συντάγματος, από την Πειραιώς έδειχναν στην εισήγηση του Νίκου Βούτση οι εργασίες της επιτροπής να κρατήσουν μόλις δύο μήνες, γεγονός που στη Ν.Δ. χαρακτήριζαν «ανήκουστο» θεσμικά και συνταγματικά. Και αυτό διότι ποτέ καμία επιτροπή αναθεώρησης δεν διήρκεσε λιγότερο από εξάμηνο. «Αυτό σημαίνει ότι δεν επιζητούν καμία συναίνεση και θέλουν μόνο επικοινωνιακά και μικροκομματικά να εκμεταλλευθούν τη συζήτηση», επεσήμαιναν από τη Ν.Δ. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ήδη η Ν.Δ. έχει υπογραμμίσει ότι η παρούσα Βουλή είναι η προτείνουσα των αναθεωρητέων άρθρων και ότι ο ρόλος της εξαντλείται στο να εισηγηθεί τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή θυμίζει ότι το περιεχόμενο και η ακριβής διατύπωση των άρθρων είναι έργο της επόμενης Βουλής και ότι προηγουμένως μεσολαβούν εκλογές. Προς τούτο η Ν.Δ. επικαλείται σειρά κορυφαίων συνταγματολόγων, σύμφωνα με τους οποίους η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο ούτε από τη σημερινή κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Χθες, η Ν.Δ. έδωσε για πρώτη φορά χρίσμα σε πρόσωπα που δεν είναι σήμερα εν ενεργεία βουλευτές, ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες στις λίστες της Ν.Δ. δύο προσώπων που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό: του Πέτρου Τατσόπουλου στον βόρειο τομέα της Αθήνας και του Αντώνη Πανούτσου στον δυτικό. Είναι δεδηλωμένη πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. και τα εν λόγω πρόσωπα σηματοδοτούν τη διεύρυνση με πρόσωπα εκτός κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τατσόπουλος εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 αποχώρησε οριστικά καταγγέλλοντας την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσέγγιση με τη Ν.Δ. είχε αρχίσει εδώ και μήνες, ενώ υπενθυμίζεται ότι είχε δώσει το «παρών» και στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Εδώ και μήνες έχει γίνει και η προσέγγιση με τον κ. Πανούτσο. «Ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Αντώνης Πανούτσος με τον γραπτό λόγο τους και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους στηρίζουν από καιρό την προσπάθεια της Ν.Δ. να φέρει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα και έτσι σήμερα αποδέχθηκαν με χαρά την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να ενταχθούν στη Ν.Δ. και να τη στηρίξουν πλέον στην πράξη», σημείωσε η Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει και άλλα νέα πρόσωπα που δεν έχουν διεκδικήσει ποτέ ψήφο σε εθνικές και τοπικές κάλπες και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει περισσότερους από 20 υποψηφίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή