Η κυβέρνηση γνώριζε για τα χρέη της βιομηχανίας ELFΕ προς τη ΔΕΠΑ

Η κυβέρνηση γνώριζε για τα χρέη της βιομηχανίας ELFΕ προς τη ΔΕΠΑ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης εμπλέκει στην υπόθεση διαχείρισης του υπέρογκου χρέους της λιπασματοβιομηχανίας ELFΕ (πρώην ΒΦΛ) –υπόθεση για την οποία ο ίδιος διώκεται για κακούργημα– ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος. «Θέλω από αυτή τη συνέντευξη να βγουν και ένα δύο μηνύματα που αφορούν στη λειτουργία των ΔΕΚΟ.

Στον εντονότατο παρεμβατισμό των πολιτικών ηγεσιών και εν προκειμένω στη διαχείριση των χρεών της ΕLFE. Αυτός ο παρεμβατισμός είχε το σαφέστατο αποτύπωμά του και στο χρέος της ELFE», είπε με το άνοιγμα της συνέντευξης που παραχώρησε χθες σε ενεργειακούς συντάκτες ο κ. Κιτσάκος.

Υποστήριξε ότι όλες οι κινήσεις του σχετικά με το θέμα της διαχείρισης του χρέους της ΕLFE ήταν σε πλήρη γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και μιας σειράς ακόμη κυβερνητικών στελεχών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση με ρόλο συντονιστικό, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από τη θέση τότε του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και δευτερευόντως η κ. Θεοδώρα Τζάκρη από τη θέση της υφυπουργού Βιομηχανίας εκείνο το διάστημα. Στην υπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο, ενεπλάκησαν επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Μανιατόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΠΑ ζήτησε να μην προβεί η εταιρεία σε διακοπή της παροχής αερίου για τα ανεξόφλητα χρέη, καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος παρενέβη για το θέμα των εργαζομένων στην ELFE. Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο παρέμβασης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά προς την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση προς την πλευρά της ΔΕΠΑ.

Ο κ. Κιτσάκος συνέδεσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις με το διαχρονικό μότο, όπως είπε χαρακτηριστικά, των πολιτικών ηγεσιών να κρατηθεί ζωντανή η παραγωγική δραστηριότητα της ΕLFE για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας.

«Το να λέμε ότι μια ΔΕΚΟ διοικείται από τον διοικητή είναι παραμύθια», τόνισε ο κ. Κιτσάκος και, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το χρέος της ΒΦΛ, θύμισε ότι η εταιρεία μεταβιβάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 λίγο πριν από τις εκλογές με διαδικασίες fast track στον όμιλο Λαυρεντιάδη.

Ενα χρόνο πριν το 2008, όταν η ΔΕΠΑ αναγκάσθηκε μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο, που ανερχόταν στα 108 εκατ., και μετά τη μεταβίβαση άφησε πίσω της χρέη προς τη ΔΕΠΑ 55 εκατ. «Αυτό το χρέος έγινε πληγή για το επόμενο διάστημα», είπε και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΠΑ και κυβερνήσεις που δεν το αντιμετώπισαν τότε ως διαχειρίσιμο. Η διοίκησή του, όπως υποστήριξε, παρέλαβε την 1/12/2015 το χρέος στα 89,76 εκατ. χωρίς καμία εγγύηση διασφαλίσεων και με ανοικτή γραμμή πίστωσης, και «κανείς πριν δεν είχε προβεί σε καμία διακριτή νομική ενέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά. Ευθύνες επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς στον πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΑ Γιώργο Σπανούδη, ο οποίος, όπως είπε, είχε την αρμοδιότητα των οικονομικών και ήταν ο άνθρωπος που γεφύρωσε τις δύο διοικήσεις (προηγούμενη και τη δική του). Eπί τη θητείας του, είπε, καταργήθηκε η ανοικτή πίστωση και υποχρεώθηκε η ΕLFE να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές από τους πελάτες της και μάλιστα από το 2016 προκαταβολικά για τις εβδομαδιαίες παραδόσεις. Ετσι στο τέλος του 2016 η ΔΕΠΑ είχε εισπράξει τα χρήματα για το σύνολο του αερίου που είχε προμηθευτεί μέσα στη χρονιά και ένα μικρό μέρος παλαιών οφειλών.

Ως προς το θέμα των ακινήτων της ΕLFE που διαπραγματευόταν η ΔΕΠΑ επί διοίκησής του, ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι ο ίδιος παρέλαβε σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό από την προηγούμενη διοίκηση και επίσης δεν γνώριζε ότι τα ακίνητα ήταν δεσμευμένα από την Αρχή για «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Υποστήριξε επίσης ότι αυτό δεν το γνώριζαν ούτε οι εποπτεύοντες υπουργοί ούτε το ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ σε ό,τι τον αφορά επέρριψε ευθύνες στη νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ για τη μη ενημέρωσή του. Υποστήριξε ότι η αποπομπή του από τη ΔΕΠΑ είναι αποτέλεσμα στοχοποίησης μιας ομάδας στελεχών του ΥΠΕΝ και ενός με δύο στελεχών της ΔΕΠΑ και ότι οι πραγματικοί λόγοι δεν αφορούν την ELFE αλλά την πολιτική του για το μέλλον της εταιρείας και τη θέση του στις διαπραγματεύσεις με τη Shell για την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής, καθώς και στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή