Σύγκρουση αντί συναίνεσης για το Σύνταγμα

Σύγκρουση αντί συναίνεσης για το Σύνταγμα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα σκανδαλολογίας και πόλωσης, που διαμορφώνουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της δικομματικής συγκυβέρνησης, αλλά και με τη στάση των δύο αρχηγών της, Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου εντός Βουλής, χθες, ακυρώθηκε άμεσα η αμυδρά εικόνα που ο πρωθυπουργός θέλησε να φιλοτεχνήσει κατά την αρχική τοποθέτησή του στη συζήτηση για τη αναθεώρηση του Συντάγματος περί την αναζήτηση εκ μέρους της πλειοψηφίας ευρύτερων συναινέσεων. Οι αναφορές των κ. Τσίπρα και Καμμένου, χθες, για σκάνδαλα και διαφθορά, ήταν η πρώτη αιτία για την οποία κατέστη ουσιαστικά άνευ περιεχομένου η επισήμανση του πρωθυπουργού πως κατά την εξελισσόμενη αναθεωρητική του Συντάγματος διαδικασία η κυβέρνηση αναζητεί πολιτικές συναινέσεις. Η δεύτερη ήταν πως ο κ. Τσίπρας όχι απλώς απέρριψε πρόταση του κ. Κυρ.Μητσοτάκη να παραπεμφθούν στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή όλες οι προτάσεις που καταθέτουν σήμερα τα δημοκρατικά κόμματα, αλλά και χαρακτηρίζοντας τις περισσότερες προτάσεις της Ν.Δ. «αλλοπρόσαλλες» και μη προοδευτικές, υπό την πίεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖA είναι η παρούσα Βουλή να αποφανθεί όχι μόνο για το ποιες διατάξεις θα παραπεμφθούν στην επόμενη προς αναθεώρηση, αλλά και με τρόπο δεσμευτικό για την πολιτική κατεύθυνση που οι αλλαγές θα γίνουν. Θέση η οποία είναι αντίθετη προς τις πρόνοιες του Συντάγματος για το ζήτημα αυτό.

«Αισθανόμαστε την ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές να αποτρέψουμε μια συρρικνωμένη αναθεωρητική πρωτοβουλία που θα τελματώσει τη συνταγματική μας τάξη για τουλάχιστον μία δεκαετία. Γι’ αυτό και θα εμποδίσουμε την εξέλιξη αυτή με κάθε μέσο, που η ίδια η έννομη τάξη και το ίδιο το Σύνταγμα μας παρέχουν, σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο στην αναθεωρητική Βουλή με την εμπιστοσύνη των πολιτών ως η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό δεν είναι αναθεωρητική διαδικασία», απάντησε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι υπάρχει άποψη συνταγματολόγων που δικαιώνει τη δική του θέση για το «δεσμευτικό» της απόφασης της τωρινής Βουλής ως προς το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων. Μάλιστα, στο σημείο αυτό αναφερόμενος με υποτιμητικό τρόπο στον κ. Βενιζέλο (τον χαρακτήρισε «συνεταιράκι» της Ν.Δ.) είπε πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια άποψη.

«Να συμφωνήσουμε σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο αναθεωρητέων άρθρων και η επόμενη Βουλή να μπορέσει να διαμορφώσει με απλή πλειοψηφία το περιεχόμενο αυτών των αναθεωρητέων άρθρων. Εάν πιστεύετε ότι θα κερδίσετε τις επόμενες εκλογές, μόνο κερδισμένοι μπορεί να είστε. Καταλαβαίνω ότι η άρνησή σας έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μάλλον έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Η σύγκρουση των δύο ανδρών επεκτάθηκε και στη βάση των εκατέρωθεν προτάσεων αναφορικά με το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.ά. με τρόπο που δείχνει το βαθύ ιδεολογικό χάσμα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., η δε μακρά διάρκειά της, προκάλεσε τη δυσφορία και τις διαμαρτυρίες των άλλων πολιτικών αρχηγών. Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, πάντως, όταν ο κ. Τσίπρας συγκρούστηκε μετωπικά και με την επικεφαλής της ΔΗΣΥ κ. Φώφη Γεννηματά. «Είστε αδίστακτοι. Σήμερα φτάνετε στον Κώστα Σημίτη. Ματαιοπονείτε», τόνισε η κ. Γεννηματά. Οταν σε υψηλούς τόνους της απάντησε ο πρωθυπουργός, η κ. Γεννηματά, μεταξύ άλλων, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει και για τις καταγγελίες που ακούστηκαν περί σκανδάλων από τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο σε πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει, όπως είχε πράξει νωρίτερα όταν θέματα σκανδάλων είχε θέσει και ο κ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως, σε κλίμα σκανδαλολογίας και σε υψηλότατους τόνους απάντηση επιχείρησε να δώσει ο κ. Π. Καμμένος: μίλησε για εγκλείστους στον Κορυδαλλό αλλά και για άλλους που θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή