Σε κατάθεση γνωστή από το 2006 στηρίζεται η έρευνα της Αρχής

Σε κατάθεση γνωστή από το 2006 στηρίζεται η έρευνα της Αρχής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου προχώρησε η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, καθώς ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μελών της οικογενείας του, αλλά και κυβερνητικών παραγόντων που υπηρέτησαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί των ημερών του. Η επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, προχώρησε στο άνοιγμα των λογαριασμών με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται σε κατάθεση Γάλλου, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος σε επιχειρηματικό όμιλο, που ενεπλάκη στην προμήθεια του ελληνικού Δημοσίου για τις φρεγάτες.

Πρόκειται για τον Μισέλ Ζοσεράν, η κατάθεση του οποίου έχει δοθεί το 2006 στις γαλλικές δικαστικές αρχές και βρίσκεται στη δικογραφία για τις φρεγάτες από πολλά χρόνια, χωρίς έως πρόσφατα να έχει απασχολήσει ειδικά τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Στην εν λόγω κατάθεση, που κατ’ επανάληψη έχει δει το φως τις δημοσιότητας, ο Ζοσεράν σημειώνει σχετικά με παράνομες πρακτικές της εταιρείας του (Thales) ότι έχασε τη δουλειά για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, διότι αμερικανικών συμφερόντων όμιλος προσέβλεψε πάνω από αυτούς στον τότε πρωθυπουργό και στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, ενώ αυτοί (οι Γάλλοι δηλαδή) προσέγγισαν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Γι’ αυτόν τον ισχυρισμό ο Ζοσεράν καταδικάστηκε στη Γαλλία μετά δικαστική διεκδίκηση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ έχει καταδίκες και για άλλες υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση Ζοσεράν, με τις γενικές αναφορές που παραπέμπουν στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον οποίο επίσης ζητήθηκε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, σε συνδυασμό με δημοσιεύματα για λογαριασμό του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, καθηγητή Σπύρου Σημίτη, προκάλεσαν την ενέργεια της αντεισαγγελέως κ. Ζαΐρη.

Η ύπαρξη λογαριασμού στο όνομα του αδελφού τού πρώην πρωθυπουργού έχει δημοσιοποιηθεί από παλιά και ο ίδιος έχει δώσει εξηγήσεις για το ποσό των 800.000 ευρώ, υποστηρίζοντας τη νόμιμη προέλευσή του. Για την υπόθεση του λογαριασμού του Σπύρου Σημίτη η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες έχει πέραν του ανοίγματος λογαριασμών στην Ελλάδα ζητήσει και δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών του στη Γερμανία.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς διενεργεί από καιρό συστηματική έρευνα για το θέμα χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμά της. Η Αρχή έχει ζητήσει συνολικά το άνοιγμα λογαριασμών εκτός από του πρώην πρωθυπουργό, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και μελών της οικογενείας Σημίτη, του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Ευάγγελου Μαλέσιου, της συζύγου του και του αντιπροσώπου της εταιρείας Thales στην Ελλάδα.

Δικαστικές πηγές, πάντως, επισήμαιναν, πως η Αρχή έχει κάθε δικαίωμα να προχωρεί σε άνοιγμα λογαριασμών για έλεγχο παράνομης διακίνησης χρημάτων, ωστόσο σημείωναν, ότι οι ενέργειές της θα πρέπει να βασίζονται στην ύπαρξη ενδείξεων προκειμένου να μην οδηγούν αναίτια σε σπίλωση προσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή