Τα πολεοδομικά δεδομένα προσβάσιμα με «ένα κλικ»

Τα πολεοδομικά δεδομένα προσβάσιμα με «ένα κλικ»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης

Ολα τα πολεοδομικά δεδομένα, κάθε περιοχής στη χώρα, σε έναν ψηφιακό χάρτη προσβάσιμο ελεύθερα από όλους. Αυτός είναι ο τελικός στόχος του προγράμματος «Ηλεκτρονική Πολεοδομία», το οποίο θέτει πλέον σε λειτουργία το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει προς το παρόν λιγοστά δεδομένα και αρκετά λάθη, όμως το υπουργείο εκτιμά ότι σύντομα θα οργανωθεί και από την 1η Ιανουαρίου θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για πολίτες και επαγγελματίες.

Η διαδικτυακή πύλη βρίσκεται στη διεύθυνση www.epoleodomia.gov.gr και σήμερα προσφέρει κάποιες βασικές πληροφορίες (όχι για όλη τη χώρα) όπως τις πολεοδομικές ενότητες, τους τομείς συντελεστών δόμησης, τα όρια των οικοδομικών τετραγώνων και τους κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η πλατφόρμα θα επιτρέπει στους φορείς του Δημοσίου, στους μηχανικούς ή άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο και γενικότερα τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας. «Η διαρκής αναβάθμιση της πλατφόρμας, η επικαιροποίηση των δεδομένων της και η διασύνδεσή της με άλλες ομοειδείς βάσεις γεωχωρικών δεδομένων θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τον χωρικό σχεδιασμό και κυρίως στην καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επαγγελματιών», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταθάκης.

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνεται στο πλαίσιο της συνέχισης του προγράμματος «e-poleodomia», που ξεκίνησε ήδη από το Γ΄ ΚΠΣ. Στην αρχική του μορφή, το e-poleodomia ήταν μέρος του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Σύστημα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και σταδιακά έφθασε να καλύπτει όλη τη λειτουργία των πολεοδομιών.

Το έργο όμως ήταν «ορφανό», καθώς… ξέμεινε στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., αφού το υπουργείο Εσωτερικών αρνούνταν να το παραλάβει. Μάλιστα, όπως επισήμανε και ο κ. Σταθάκης, «το έργο δεν προχώρησε και η χώρα κινδύνεψε να κληθεί να επιστρέψει την κοινοτική χρηματοδότηση».