Κατρούγκαλος για τις τουρκικές προκλήσεις: Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

Κατρούγκαλος για τις τουρκικές προκλήσεις: Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας παγίως βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα εθνικά μας δίκαια είναι πάντοτε εξοπλισμένα με τη νομιμότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την προκλητική στάση της 'Αγκυρας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι η Ελλάδα πάντοτε αντιδρά με νηφαλιότητα στις προκλήσεις και πάντοτε τις αξιολογεί υπό αυτό το πρίσμα. «Έχουμε προχωρήσει στις αναγκαίες διπλωματικές συνεργασίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο. Συντονίζοντας το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μην υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δημοσιεύσεις χαρτών που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλονται ισχυρισμοί που δεν έχουν καμία βάση με το διεθνές δίκαιο , υπογραμμίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι χάρτες δεν έχουν προβληθεί ποτέ επίσημα από την τουρκική πλευρά.

«Έχουμε συγκεκριμένα επιχειρήματα που θεμελιώνονται στο διεθνές δίκαιο και προφανώς αποκρούουν παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχουν υφαλοκρηπίδα τα νησιά», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να ισχυριζόταν κανείς ότι η Μ. Βρετανία και η Ιρλανδία δεν έχουν δικαιώματα στις οικονομικές τους ζώνες.

Συναντήσεις με Ν. Χριστοδουλίδη και Ζ.Υ. λε Ντριαν

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. «Συντονίζουμε τη δράση μας με την Κύπρο για να αντιμετωπίσουμε θέματα τρέχοντα, όπως το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών αλλά και όλα τα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα. Θα συνεχίσουμε στενά να συνεργαζόμαστε με άξονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αποκρούοντας κάθε θόρυβο που αμφισβητεί δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit από τους υπουργούς της ΕΕ στο σημερινό Συμβούλιο, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι η συμφωνία είναι ένας «τίμιος» συμβιβασμός που καλύπτει τα συμφέροντα των «27» της ΕΕ, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της στην Ισπανία για το ειδικό ζήτημα με το Γιβραλτάρ.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι όλα τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο συνδέονται γύρω από ένα βασικό ζήτημα: «Να είναι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα, στιβαρή και όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη. Αυτό υποστηρίξαμε στη διάρκεια της συνεδρίασης και σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, που τονίσαμε την ανάγκη των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων ως ελπίδα για το μέλλον τους, και φυσικά για την Υεμένη που αντιμετωπίζει μια βαθύτατη ανθρωπιστική κρίση».

Στο πλαίσιο των ζητημάτων για την ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ λε Ντριαν και της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή