Μήνυμα ΗΠΑ προς Αγκυρα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Σταθερά υψηλούς τόνους για τις γεωτρήσεις της Exxon/Mobil στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να διατηρεί η Αγκυρα, βάζοντας μάλιστα ζήτημα αλλαγής των ισορροπιών στο κυπριακό ζήτημα. Από την Ουάσιγκτον γίνονται παραινέσεις για ψυχραιμία και αποχή από ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, ενώ Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται για τα επόμενα βήματά τους. Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream, εκδήλωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει να κινείται αυτόνομα στο πεδίο της ενέργειας και να μην υποκύπτει, όπως είπε, σε πιέσεις.

Μία ημέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί μια αρκετά εκτεταμένη αλλά πολύ προσεκτικά διατυπωμένη απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχετικά με τη γεώτρηση της Exxon/Mobil στο οικόπεδο 10. Οπως είπε ο κ. Ακσόι, «η έναρξη έρευνας της εταιρεία Exxon Mobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10, για το οποίο την αδειοδότησε η “ε/κ διοίκηση νότιας Κύπρου” (σ.σ.: έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία), δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος». Εν συνεχεία, ο κ. Ακσόι απηύθυνε προειδοποίηση «προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης». Ο Τούρκος διπλωμάτης προαναγγέλλει, ακόμα, «τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα» με τους Τουρκοκύπριους προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματά τους, ως συνιδιοκτητών του νησιού.

Τις δηλώσεις του κ. Ακσόι εκλήθη να σχολιάσει και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος εξέφρασε την πάγια αμερικανική θέση αποθάρρυνσης «κάθε ενέργειας ή ρητορικής που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Επίσης, επανέλαβε τη στήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους της ΑΟΖ της αλλά και την άποψη ότι οι πόροι του νησιού «θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Επαφές

Για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τον συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συζήτησαν χθες στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι επαφές του κ. Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ περιλαμβάνονταν ανάμεσα στα θέματα συζήτησης, όπως και η συνεννόηση ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία για τις προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και των τριμερών με το Ισραήλ και την Ιορδανία τον ερχόμενο μήνα. «Θα συνεχίσουμε στενά να συνεργαζόμαστε με άξονα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αποκρούοντας κάθε “θόρυβο” που αμφισβητεί δικαιώματα που βασίζονται στο δίκαιο της θάλασσας, σε διεθνείς συμφωνίες που έχουν συνάψει οι χώρες μας», δήλωσε χθες μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την τουρκική ρητορικών των τελευταίων ημερών. Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε και με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ-Λε Ντριάν, για θέματα τα οποία, όπως είπε, αφορούν την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.