Πλειοδοσία εθνικισμού στην Τουρκία

Πλειοδοσία εθνικισμού στην Τουρκία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ανταγωνισμό εθνικιστικής ρητορικής, στον οποίο έχουν αποδυθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία, αντανακλούν οι χθεσινές δηλώσεις της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ηγείται του εθνικιστικού κόμματος ΙΥΙ, και χθες είπε ότι η Κύπρος είναι τουρκική. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ακσενέρ αποκόπηκε από το ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να πλήξει τη συμμαχία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, κάτι που, ωστόσο, δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Η κ. Ακσενέρ κατήγγειλε «ιμπεριαλιστικές» κινήσεις κατά των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε ένα λογοπαίγνιο με το οποίο υπονόησε ότι, αν χρειαστεί, θα γίνει ξανά εισβολή στην Κύπρο. «Η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές», είπε η κ. Ακσενέρ, παραφράζοντας τον κωδικό «Η Αϊσέ πάει διακοπές» που αποτέλεσε το σινιάλο για την έναρξη του «Αττίλα» το 1974.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, οι δηλώσεις των Τούρκων δεν φθάνουν σε αυτό το ακραίο σημείο, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα τις δραστηριότητές της και τα δικαιώματά της –όπως τα θεωρεί– στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα δύο γεωτρύπανα που έχουν αναπτυχθεί («Φατίχ» στον κόλπο της Αττάλειας και «Rowan Norway» στα ανοιχτά της Μερσίνας), η Αγκυρα έχει αναγγείλει την προσθήκη και τρίτου, δίχως να είναι σαφές αν όλη αυτή η επιχείρηση υποκρύπτει και κάποια ουσιαστικά στοιχεία πέρα από τον συμβολισμό ότι η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο στους ενεργειακούς πόρους της ευρύτερης λεκάνης. Την ίδια στιγμή, για περισσότερο από ένα μήνα συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες του «Μπαρμπαρός» σε μια θαλάσσια περιοχή η οποία περιλαμβάνει το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και τα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί προς εκμετάλλευση σε κάποια εταιρεία.

Οι γεωτρήσεις της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 συνεχίζονται κανονικά και δίχως απολύτως καμία ενόχληση, ενώ οι Αμερικανοί συνιστούν ψυχραιμία προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε ερώτηση του Ελληνα ανταποκριτή Μιχάλη Ιγνατίου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι «οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Κατά πάγια τακτική, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η ανάπτυξη των πόρων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της, καθώς και πως η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ του ισομερούς καταμερισμού τους ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Σε γενικές γραμμές οι Αμερικανοί θεωρούν τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο εξαιρετικά σημαντικές. «Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο κατά της τρομοκρατίας, επειδή είστε η εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνον τόσο ασφαλής όσο είναι η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ (ΑΠΕ). Ο κ. Πάιατ εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα του ότι η Αθήνα και η Τουρκία θα συνεχίσουν την προσέγγισή τους «ώστε να επιτραπεί ένας διάλογος ανάμεσα στην Αγκυρα και την Αθήνα που θα επικεντρωθεί στις περιοχές των προφανών κοινών συμφερόντων: εμπορική συνεργασία, ενεργειακή συνεργασία, διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή