Με το βλέμμα στις κάλπες το πακέτο των ελαφρύνσεων

Με το βλέμμα στις κάλπες το πακέτο των ελαφρύνσεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παροχές που κινούνται περισσότερο σε προεκλογική λογική και λιγότερο στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το 2019. Μετά τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, που οδήγησαν στο κλείσιμο περισσότερα από 200.000 μπλοκάκια, αυτές μειώνονται για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Το όφελος για τους ανωτέρω ανέρχεται στα 177 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο είναι περιορισμένο σε σύγκριση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατά 52 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ, με τα οφέλη να περιορίζονται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ. Επί της ουσίας για 750.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν 1,3 δισ. ευρώ δεν προβλέπεται καμία μείωση. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλι στέγασης ύψους 400 εκατ. ευρώ (από 150 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο) για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία, αλλά και για δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα, στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

• Επίδομα στέγασης. Απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες που έχουν στεγαστικό πρώτης κατοικίας. Τα κριτήρια ένταξης είναι εισοδηματικά, περιουσιακά (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

• Μείωση εισφορών. Το μέτρο αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης από 20% σε 13,3% και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

• Επιδότηση εισφορών νέων: Αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών. Ωστόσο το πρηγούμένο σχέδιο προέβλεπε και την κατά 100% επιδότηση και των εισφορών των εργαζομένων.

• ΕΝΦΙΑ. Μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά για ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ.

• Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας. Το μέτρο θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

• Διανεμόμενα κέρδη. Μείωση φορολογικού συντελεστή επί των διανεμομένων κερδών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

• Βοήθεια στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

• Ειδική αγωγή. Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις μόνιμου προσωπικού που τώρα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του ΠΔΕ. Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή