ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πολιτεύεστε με καταστροφολογία παντού

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πολιτεύεστε με καταστροφολογία παντού

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος τον εγκάλεσε για την αργοπορία του. Αναφερόμενος στην επίκαιρη ερώτηση για την ανομία στα πανεπιστήμια, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πολιτεύεται με καταστροφολογία παντού.

«Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαι ο μόνος πρωθυπουργός – από την μεταπολίτευση και μετά – που δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω ούτε σε μία ερώτηση όλων των πολιτικών αρχηγών. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε έρθει ούτε μία φορά να απαντήσει σε ερώτηση στη Βουλή. Αυτά, για να θυμηθούμε και να καταλάβουμε τι σημαίνει κοινοβουλευτική συνέπεια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Χθες σας περιμέναμε όλη μέρα να έρθετε στο Κοινοβούλιο αλλά είχατε αποδράσει».

«Είστε σχεδόν τρία χρόνια αρχηγός κόμματος και κάθε Παρασκευή είναι η ώρα του πρωθυπουργού. Πόσες φορές έχετε αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή; Τρεις. Και τις τρεις με θέμα την εγκληματικότητα και την αύξηση των φαινομένων βίας. Δεν έχετε άλλο θέμα να με ρωτήσετε; Θέλετε να μετατρέψουμε την ώρα του Πρωθυπουργού σε ώρα συζήτησης για τη βία και την εγκληματικότητα; Ότι θέλετε» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία παντού. Από τις τοποθετήσεις σας αποδεικνύετε βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα και για τα δημόσια πανεπιστήμια».

«Ο νόμος για το άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα»

«Ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου. Πρόκειται για διπλό ψέμα.

Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα και δεύτερον, το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί».

«Για να ψηφοθηρήσετε, δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια»

«Πυκνώνουν τα φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τους δολοφόνους του Φύσσα και τους αυτόκλητους που στάθηκαν μπροστά στην πόρτα του Πολυτεχνείου για να εμποδίσουν αυτούς που αγωνίστηκαν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Για να ψηφοθηρήσετε δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Η ατζέντα που έχετε επιλέξει να θέτετε κάθε τρεις και λίγο ερωτήσεις για την ανομία και την εγκληματικότητα θα ωφεληθούν πολιτικά αυτοί που ανέδειξαν αυτήν την ατζέντα. Το θέμα ανέδειξαν την περίοδο 2013 και 2014 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα»

«Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Γι' αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία» που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, σημειώνοντας:

«Εχετε στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να αναδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα»

 «Το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε:

«Εσείς, προφανώς, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνατε ούτε αυτό».

Το πόρισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων, στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου.

«Εχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορεί να δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο επειδή μας συμφέρει πολιτικά και όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Είναι μια ιδεολογική εμμονή για να αναδείξετε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εχετε όραση επιλεκτική», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτιρίου. Δεν πάει λίγο παραμέσα. Δεν βλέπετε πως, στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία!.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς, για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση:

«Μόνο εσείς σε όλο τον κόσμο πιστεύετε ότι αρκούν οι κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις για εξαλειφθεί ως δια μαγείας το φαινόμενο».