Μετωπική σύγκρουση για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

Μετωπική σύγκρουση για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον σοβαρό καταγγελτικό υπαινιγμό ότι η ανοχή ΣΥΡΙΖΑ προς τις ομάδες βίας που χρησιμοποιούν πανεπιστημιακούς χώρους ενδεχομένως σχετίζεται με σχέδιο προετοιμασίας εκτρόπων και γενικευμένης ανομίας, με στόχο την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές –υπανιγμός που, πάντως, έμεινε αναπάντητος από τον πρωθυπουργό–, «σημαδεύτηκε» η χθεσινή μονομαχία Κυρ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης του προέδρου της Ν.Δ. για το φαινόμενο της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια.

«Η πολιτεία άλλοτε αδρανεί και άλλοτε φλερτάρει ανοικτά με τους πρωταγωνιστές της βίας», παρατήρησε αρχικώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αφού περιέγραψε την καθημερινότητα στους χώρους των ΑΕΙ, απαριθμώντας τις δραστηριότητες του κοινού ποινικού δικαίου, μίλησε για λαθρεμπόριο, για διακίνηση ναρκωτικών, για ουσιαστική κατάργηση του ασύλου από τραμπούκους, καθώς και για «ομερτά ατιμωρησίας», για να συνεχίσει: «Μέχρι πότε θα ανέχεστε τον κάθε ροπαλοφόρο να αποφασίζει ποιος θα μπαίνει στα πανεπιστήμια; Μέχρι πότε θα ανέχεστε παρακρατικές, φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων;». Ο κ. Τσίπρας στην αρχική του απάντηση επέλεξε, όπως και στο παρελθόν, να προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι, βάσει των στοιχείων που διαθέτει, «παραμένει ως πρόβλημα η ασφάλεια και η εγκληματικότητα», αλλά «δεν υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης».

Τούτου δοθέντος, ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του επανήλθε τονίζοντας: «Παρουσιάζετε και στο ζήτημα αυτό μια απόλυτα ωραιοποιημένη εικόνα. Μήπως κάπου βολεύεστε με αυτή την κατάσταση; Μήπως όλη αυτή η προκλητική ανοχή, την οποία δείχνετε σε διάφορα γκρουπούσκουλα, τα οποία βρίσκουν φυσικό καταφύγιο προστασίας μέσα στα πανεπιστήμια, είναι μια προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα; Μήπως επιτρέπετε σε αυτές τις ομάδες τώρα να κάνουν μια ανώδυνη εκπαίδευση, ώστε την επόμενη μέρα, αν υπάρχει μια αλλαγή –η οποία καθώς φαίνεται θα έρθει και θα έρθει και σύντομα– αυτοί να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα, όπως την έκαψαν το 2008, όταν δεν είπατε κουβέντα, κύριε Τσίπρα; Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, ο οποίος τότε, όχι απλά σφύριζε αδιάφορα, αλλά περίπου έκλεινε το μάτι σε αυτούς που έκαιγαν την Αθήνα».

«Ιδεοληψία»

Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει ανομία στη χώρα», κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για «ιδεοληψία», για να προσθέσει, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ.: «Σκέφτεστε, τελικά, προκειμένου να ψηφοθηρήσετε, να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να ψαρέψετε στα θολά νερά μιας ακροδεξιάς αντίληψης και δημιουργείτε αυτή τη στιγμή ζημία στην εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας μας». Παράλληλα επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στην κριτική του κάνει χρήση ψεύτικων στοιχείων, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει παραθέσει σειρά δημόσιων παρεμβάσεων πρυτάνεων, καθηγητών και φοιτητών, από όλη τη χώρα, που συνιστούν κραυγή αγωνίας για το γεγονός ότι τα ΑΕΙ έχουν καταστεί χώροι παραβατικότητας, βίας και ανομίας.

Η έναρξη της έντονης συζήτησης των δύο ανδρών στην αίθουσα της Ολομέλειας, πάντως, χαρακτηρίστηκε από τη στερούμενη αιτιολόγησης καθυστέρηση του πρωθυπουργού να προσέλθει στη Βουλή. «Η συνέπεια δεν είναι το δυνατό σας χαρακτηριστικό, κύριε Τσίπρα, έτσι δεν είναι; Θα μάθετε να σέβεστε το Κοινοβούλιο και τους πολιτικούς σας αντιπάλους», είπε εκφράζοντας τη δυσφορία του ο κ. Μητσοτάκης. «Καθυστέρησα μισή ώρα, πράγμα το οποίο δεν είναι ασύνηθες για έναν πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με ένα ζήτημα στην καθημερινότητά του», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Χωρίς απαντήσεις για μη κρατικά ΑΕΙ ο κ. Τσίπρας

Την εκτίμησή του ότι ακόμα και αν τους δοθεί η δυνατότητα, μέσω αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, τα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν θα το κάνουν επειδή δεν τους ενδιαφέρει, ο πρωθυπουργός χθες παρουσίασε ως επιπλέον επιχείρημα για να στηρίξει την άρνηση του ιδίου και του κόμματός του να συμφωνήσει στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πέραν αυτού, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι τάσσονται κατά των μη κρατικών ΑΕΙ, διότι δεν επιθυμούν να υπάρχουν ταξικές διαφορές στον χώρο των πανεπιστημιακών σπουδών.

Ωστόσο, παρέμεινε χωρίς απάντηση η ευθεία πρόκληση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξηγήσει ο κ. Τσίπρας γιατί με την άρνησή του αυτή, στερεί τη δυνατότητα από έναν ιδιωτικό φορέα στην Ελλάδα να προχωρήσει στην ίδρυση ενός μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίου. «Αν αύριο έρθει ένα μεγάλο ίδρυμα, το Ιδρυμα Νιάρχος, το Ιδρυμα Ωνάση, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις στη γειτονική μας Τουρκία, που μεγάλα ιδρύματα υποστηριζόμενα από σημαντικές επιχειρηματικές οικογένειες έφτιαξαν πανεπιστήμια, και πει σήμερα: “Εγώ θέλω να βάλω 500 εκατομμύρια, θέλω να βάλω ένα δισεκατομμύριο και να κάνω ένα μη κερδοσκοπικό, ιδιωτικό όμως πανεπιστήμιο, όχι δημόσιο”, μπορεί να το κάνει, κ. Τσίπρα ή δεν μπορεί να το κάνει; Δεν μπορεί να το κάνει. Κι εσείς για να ικανοποιήσετε κάποιες δικές σας αριστερές μειοψηφίες στερείτε αυτή τη δυνατότητα από τη χώρα. Γι’ αυτό να απαντήσετε, εάν θέλετε πραγματικά να διευρύνετε τη συζήτηση στα ζητήματα Παιδείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Ζητάτε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μάλιστα. Εχετε την εντύπωση ότι, αν, όπως λέτε εσείς, αλλάξουμε το άρθρο 16, θα έρθουν το Πρίνστον, το Γέιλ, η Οξφόρδη ή άλλα πανεπιστήμια εδώ να στήσουν παραρτήματα; Θα χτιστούν στην Ελλάδα, δηλαδή, ιδιωτικά πανεπιστήμια του επιπέδου, της παρεχόμενης μόρφωσης και της ποιότητας αυτών των πανεπιστημίων στα οποία αναφερθήκατε, τα οποία έχουν φτιαχθεί από το 1700 και το 1800; Αυτό πιστεύετε; Και γιατί δεν έχει γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη;», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπάντησε επικαλούμενος το παράδειγμα ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου «Johns Hopkins» στο οποίο «ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης προσέφερε 1,8 δισ. ευρώ, με έναν και μόνο σκοπό, να μπορεί το Hopkins να δέχεται οποιονδήποτε μαθητή αξίζει να μπει στο Hopkins και να του πληρώνει τα δίδακτρα, εάν αυτός δεν μπορεί να τα πληρώσει. Κι εσείς, με την εμμονή σας, απαγορεύετε στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο και μετά μας λέτε ότι είστε υπέρ της ισότητας και των ίσων ευκαιριών. Υποκριτές είστε, αναχρονιστές, κολλημένοι όχι στον περασμένο αιώνα, αλλά στον μεσαίωνα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή