Σε ευρωπαϊκό γήπεδο η σφοδρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Σε ευρωπαϊκό γήπεδο η σφοδρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευρωπαϊκό «γήπεδο» θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα η εγχώρια σφοδρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, με φόντο την πρωτοκαθεδρία στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Το γεγονός άλλωστε πως όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της Ν.Δ. δεν μειώνεται οδηγεί το Μαξίμου σε μια παράλληλη στρατηγική, ώστε να κερδίσει τουλάχιστον το μίνιμουμ από τις επόμενες εκλογές, που είναι η επικράτησή του στον κεντροαριστερό πόλο του πολιτικού συστήματος, μέσω της «εξαΰλωσης» του ΚΙΝΑΛ.

Προς επίτευξη αυτού του βασικού στόχου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρησιμοποιεί μόνο τα όπλα που έχει στα χέρια του στο εσωτερικό πολιτικό παίγνιο –συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνία Κράτους με Εκκλησία–, αλλά θα θέσει δυναμικά στην εξίσωση και τον εξωτερικό παράγοντα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τόσο τις καλές πλέον διεθνείς επαφές του όσο και την κακή συγκυρία για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι πιέζονται δημοσκοπικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αναζητούν «σωσίβια» σε νέες συμμαχίες. Η τάση αυτή άλλωστε αποτυπώθηκε προσφάτως, με την πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού σε ημερίδα του SPD. Το γεγονός δε ότι δεν προσκλήθηκε η κ. Φώφη Γεννηματά έδωσε αφορμή στο κυβερνών κόμμα να καλλιεργήσει στο εσωτερικό της χώρας την εικόνα πως εκείνο αποτελεί τον βασικό συνομιλητή των Σοσιαλιστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «την ώρα που το ΚΙΝΑΛ κινείται σε τροχιά συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη». Η τακτική αυτή, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ώστε αφενός να αναδειχθεί ο κ. Τσίπρας «σε συνδετικό κρίκο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη», με στόχο την αναχαίτιση της Ακροδεξιάς και των ανισοτήτων, αφετέρου για να πιεστεί το ΚΙΝΑΛ.

«Κομβική εκδήλωση»

Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση που στον ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτηρίζουν «κομβική». Διοργανώνεται από την «Προοδευτική Συμμαχία» και έχει θέμα «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπροστά σε νέες προκλήσεις – Ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων». Είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουν σε κοινή εκδήλωση οι πρόεδροι της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, των Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, αλλά και η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, κάτι που αποτυπώνει τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «ωριμάζουν» διαρκώς. Κομβικό ρόλο στη διοργάνωση έχει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει και την εναρκτήρια ομιλία. Η πρόσκληση αποτυπώνει τις προθέσεις και τη φιλοσοφία της διοργάνωσης, αναφέροντας πως «πέραν των διαφορών μας, θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο» με προτεραιότητες τη «βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, την πολιτική συνοχή, τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, την ειρήνη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η τάση για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα εντείνεται και μέσω αυτών των διεργασιών το ΚΙΝΑΛ «θα αναγκαστεί να πάρει θέση». Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η κ. Γεννηματά έχει χάσει έδαφος στους ευρωπαϊκούς κύκλους και σε αυτό έχει παίξει κομβικό ρόλο η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών, που «έχει αυξήσει τη δημοτικότητα του Αλ.Τσίπρα και τον έχει καταστήσει αξιόπιστο συνομιλητή στις τάξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων».

Στη Χαρ. Τρικούπη όχι μόνο δεν παρακολουθούν παθητικά την εκτός των συνόρων στρατηγική του κ. Τσίπρα, αλλά σχεδιάζουν επισταμένως τη δική τους. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά απαντούν στο φλερτ του πρωθυπουργού με μερίδα των Σοσιαλιστών, λέγοντας πως πρόκειται για ακόμα έναν ακροβατισμό του κ. Τσίπρα, που την ώρα που μιλάει για προοδευτικό μέτωπο, συγκυβερνά με τον «ακροδεξιό και λαϊκιστή Πάνο Καμμένο». Θέση την οποία η κ. Γεννηματά έχει εκφράσει σε ξένους αξιωματούχους, αναδεικνύοντας μια βασική αντίφαση της πολιτικής Τσίπρα. Παράλληλα, στο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται να απαντήσουν στον κ. Τσίπρα, σε ευρωπαϊκό έδαφος, δείχνοντας εν τοις πράγμασι πως δεν εγκαταλείπουν τις διεθνείς συμμαχίες τους και την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου η κ. Γεννηματά θα παραστεί στο συνέδριο του PES στη Λισσαβώνα, όπου αναμένεται να είναι ομιλήτρια και να αναφερθεί στις ανάγκες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Στο σχόλιο δε πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει αυξήσει την απήχηση του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό, στη Χαρ. Τρικούπη απαντούν χωρίς περιστροφές: «Στις εκλογές ψηφίζουν οι Ελληνες και όχι οι Ευρωπαίοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή