Πυρ ομαδόν κατά του νέου προϋπολογισμού

Πυρ ομαδόν κατά του νέου προϋπολογισμού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αποδόμηση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, περί νέας και καλύτερης εποχής στην οικονομία και στη χώρα, προχωρούν εντός Βουλής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αμφισβητώντας έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς περί εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2019 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«Συζητούμε τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ο πρώτος ήταν της αυταπάτης. Ο δεύτερος των ιδεοληψιών. Ο τρίτος του στεγνώματος της οικονομίας. Και ο τέταρτος, νεομνημονιακός, αντιαναπτυξιακός, καταρτισμένος σε περιβάλλον αφαίμαξης της οικονομίας, καμουφλαρισμένος με παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης, ενόψει των επικείμενων εκλογών», υπογράμμισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει πως ο σχεδιασμός, καθώς και η υλοποίηση προϋπολογισμών, «χωρίς στρατηγική, έχει ως συνέπεια η χώρα να χάνει πολύτιμο χρόνο και η οικονομία και τα υποκείμενά της, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να λειτουργούν σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας». Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ελλάδα ουσιαστικά βρίσκεται «κλειδωμένη» σε μνημονιακή γραμμή: «Οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζονται, οι δημοσιονομικοί στόχοι διατηρούνται –για πολλά χρόνι – υψηλοί, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα βρίσκεται ενταγμένη σε αυστηρό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως καταγράφει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Ι. Κουτσούκος μίλησε για «έωλο και ψευδεπίγραφο κυβερνητικό αφήγημα περί «τέλους των μνημονίων και καθαρής εξόδου» και τόνισε πως η οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση. «Η βαριά κληρονομιά των μνημονίων της κυβέρνησης σκιάζει και αυτόν τον προϋπολογισμό. Τα μέτρα είναι εδώ», είπε και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί για τα χαρακτηριστικά του πρώτου “μεταμνημονιακού” προϋπολογισμού, χωρίς βάρη και περικοπές αλλά με ελαφρύνσεις και παροχές, τη διαψεύδουν οι ίδιοι οι αριθμοί».

«Η πραγματικότητα διαψεύδει παταγωδώς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, για ανάπτυξη και επιστροφή στην κανονικότητα», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Κρυφομνημονιακός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το αύριο», τόνισε με τη σειρά του και ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι).

Θετικά για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού μίλησαν μόνο οι εκπρόσωποι της δικομματικής πλειοψηφίας Δημ. Βέττας και Κ. Κατσίκης, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «μείωση φόρων και μέτρα κοινωνικής πολιτικής» και να σημειώνει ότι «είναι εκτός πραγματικότητας οι φωνές που κάνουν λόγο περί υπερφορολόγησης».

«Ακούω τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας και νομίζω ότι ζω σε άλλη χώρα», σχολίασε ο εισηγητής της Ενωσης Κεντρώων Δ. Καβαδέλλας, ενώ επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος της Χ.Α. Σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών αναμένεται συνολική απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλ. Τσακαλώτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή