ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη στους δήμους των βορείων προαστίων

Η μάχη στους δήμους των βορείων προαστίων

Το ενδιαφέρον από στελέχη με «γαλάζιο» στίγμα δεσπόζει στους περισσότερους δήμους των βορείων προαστίων. Από τη μία η αδυναμία, μέχρι αυτή την ώρα, του ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει αυτοδιοικητικά τη μετατροπή του τα τελευταία τρία χρόνια σε κόμμα εξουσίας και από την άλλη το νέο αναλογικό σύστημα, έχει πολλαπλασιάσει τις υποψηφιότητες, καθώς με τα νέα δεδομένα ένας συνδυασμός μπορεί πολύ πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα των δημοτικών εξελίξεων.

Στην Αγία Παρασκευή υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Σταθόπουλος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να θεωρεί πως έχει αυξημένες πιθανότητες να επανεκλεγεί. Από τη Ν.Δ. συζητείται να υπάρξει στήριξη του πρώην δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος έχασε στο νήμα τη δημαρχία στις τελευταίες εκλογές. Υπάρχει, ωστόσο, εμβόλιμα και ο συνδυασμός του νεαρού Αλέξανδρου Μουστόγιαννη, προερχόμενου από τη Ν.Δ., ενώ δημοτική παράταξη έχει ιδρύσει και ο αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Οικονόμου.

Στο Μαρούσι, μετά τη μεταπήδηση του Γιώργου Πατούλη στη μάχη της Περιφέρειας, η Ν.Δ. φαίνεται πως κινείται προς το πρόσωπο του Θεόδωρου Αμπατζόγλου, επί σειράν ετών συνεργάτη του Βαγγέλη Μεΐμαράκη. Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αμαρουσίου Γιάννης Νικολαράκος. Από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο την πρόθεση να διεκδικήσει τον δήμο έχει εκφράσει και ο δημοσιογράφος και αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Γιώργος Καραμέρος, που εκτός απροόπτου θα στηριχθεί από το κυβερνών κόμμα, καθώς έχει ήδη συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές μέσω της κ. Δούρου. Ο ίδιος, πάντως, προτιμά η υποψηφιότητά του να μην είναι αυστηρά κομματική, αλλά να επιχειρήσει να εκφράσει ευρύτερα τον «προοδευτικό χώρο».

Η μάχη στους δήμους των βορείων προαστίων-1
Αριστερά, στην Αγία Παρασκευή, υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο νυν δήμαρχος κ. Σταθόπουλος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεξιά, στην Κηφισιά θα διεκδικήσει και πάλι την εκλογή του ο νυν δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, προερχόμενος από τη Ν.Δ.

Στα Βριλήσσια η Ν.Δ έχει δώσει τη στήριξή της στον Αργύρη Ντινόπουλο, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος κατά το παρελθόν. Ο πρώην υπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει τον νυν δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη που θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιμέρους τοπικά «αντάρτικα» όπως αυτό του Γιάννη Πισιμίση.

Στο Ηράκλειο ο νυν δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, θα δώσει τη μάχη της επανεκλογής του. Από τη Ν.Δ. δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί κάποια στήριξη, με τον προερχόμενο από τη Ν.Δ. –και στενό συνεργάτη του Αδ. Γεωργιάδη– Γιώργο Παπαδημητρίου να είναι η μία λύση. Η άλλη είναι ο πρώην δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεση να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται προς τη στήριξη της Αιμιλίας Τζίβα.

Στην Κηφισιά θα διεκδικήσει και πάλι την εκλογή του ο νυν δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, προερχόμενος από τη Ν.Δ. Από την ίδια ιδεολογική μήτρα προέρχεται και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ την πρόθεση να επανέλθει στη θέση του δημάρχου έχει εκφράσει και ο Βασίλης Βάρσος, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε συμπράξει με τον συνδυασμό του Νίκου Χιωτάκη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προκριθεί κάποια υποψηφιότητα, με τον Παναγιώτη Κανακάκη να είναι μία πιθανή επιλογή.

Τέλος, όσον αφορά τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, υποψήφιος θα είναι ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. νυν δήμαρχος Αναστάσιος Μαυρίδης, ο οποίος διατηρεί παραδοσιακά άριστες σχέσεις με τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές είχε πάρει ανοικτά θέση υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την πρόθεση να διεκδικήσει τον δήμο έχει εκφράσει και ο νεαρός Μάριος Ψυχάλης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.