Θ. Παπαθεοδώρου: Πόσο συγκινούν οι θάνατοι προσφύγων;

Θ. Παπαθεοδώρου: Πόσο συγκινούν οι θάνατοι προσφύγων;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόσο συγκινεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τις κρατικές Υπηρεσίες, ο θάνατος ενός πρόσφυγα; Ο θάνατος δύο ή τριών προσφύγων; Όχι πολύ, όπως αποδεικνύεται από την προκλητική αδράνεια ή το χειρότερο, τη μεθοδευμένη καθυστέρηση απόδοσης ευθυνών για το θάνατο του Αιγύπτιου πρόσφυγα», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Αχαΐας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για την αγωγή συγγενών θανόντος στη Μόρια.

Στη δήλωσή του ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει αναλυτικά: «Στο πρόσφατο συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στην εφημερίδα «Καθημερινή» (25/11/2018) πληροφορήθηκα ότι κατατέθηκε αγωγή  ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών από την οικογένεια του Άχμεντ Ελγκαμάλ, διεκδικώντας αποζημίωση, για τον θάνατο του λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν στην Μόρια τον Ιανουάριο του 2017.

Τον Δεκέμβριο του 2017 κατέθεσα ερώτηση με θέμα την καθυστέρηση των ερευνών για τους θανάτους στη Μόρια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι υπήρχε σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από το Α/Τ Λέσβου». 

«Με έκπληξη ενημερώθηκα την Κυριακή ότι, στις 20 Ιανουαρίου 2018, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε αξιόποινη πράξη άλλου προσώπου», τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου και συνεχίζει:  «Στον φάκελο υπήρχε η κατάθεση μόνο ενός μάρτυρα, του Μουσταφά Μουσταφά ο οποίος απεβίωσε τις επόμενες μέρες, ακριβώς για τους ίδιους λόγους με τον Άχμεντ Ελγκαμάλ.

Οι αρμόδιες αρχές δεν ζήτησαν καταθέσεις από κανέναν αρμόδιο για τη λειτουργία της Μόριας, από κανέναν που θα μπορούσε να κομίσει πληροφορίες για τις συνθήκες των θανάτων στη Μόρια».

«Πρόκειται για προσπάθεια συγκάλυψης ή για μεθοδευμένη καθυστέρηση των διαδικασιών για να υπάρξει συγκάλυψη, απαράδεκτη σε ένα κράτος δικαίου. Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό;», σχολιάζει ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του ΚΙΝΑΛ και σημειώνει: «σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, στις 24 Ιανουαρίου του 2017, διέμεναν στο ΚΥΤ Μόριας 4.123 άτομα. Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται σε 5.843 και οι συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί». 

«Η προστασία των ανθρώπων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Εμείς θα φροντίσουμε να αναζητήσουμε και αυτή τη φορά τις ευθύνες», τονίζει κλείνοντας, ο κ. Παπαθεοδώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή