Εντάσεις στην Επιτροπή για το Σύνταγμα

Εντάσεις στην Επιτροπή για το Σύνταγμα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα και πολλές αντιδράσεις προκάλεσε με την έναρξη των συζητήσεων στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει ζήτημα αναδρομικής –και μάλιστα σε βάθος 20ετίας– δικαστικής έρευνας υποθέσεων δωροδοκίας, στις οποίες έχουν εμπλακεί υπουργοί και υφυπουργοί. Πρόκειται για μια αναγκαία κίνηση ώστε να δικαιωθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα αναφορικά με αδικήματα που έχουν τελεστεί από μέλη κυβερνήσεων «επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους», υποστηρίζουν στο κυβερνών κόμμα. Δεν είναι παρά ένα «πυροτέχνημα» που αποσκοπεί στο να «εμπλουτίσει» τον σκανδαλολογικό προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζουν από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Η δήλωση «φωτιά»

Ολα άρχισαν όταν, κατά τη συζήτηση στην πρόσφατα συσταθείσα κοινοβουλευτική επιτροπή και ενώ στο επίκεντρο βρισκόταν το θέμα του άρθρου 86 του Συντάγματος περί τη δίωξη κατά μελών της κυβέρνησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, παρουσιάζοντας την προτεινόμενη από το κόμμα του «ερμηνευτική δήλωση» που –όπως εισηγείται– πρέπει να προστεθεί στο σχετικό άρθρο, είπε: «Θα δίνεται η δυνατότητα η Δικαιοσύνη να ερευνήσει προς τα πίσω, ουσιαστικά από το 2000 έως σήμερα περιπτώσεις, όπου και αν υπάρχουν, οικονομικών σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται υπουργοί».

Αμέσως ήρθε η πρώτη αντίδραση διά του εισηγητή της Ν.Δ.: «Επιδιώκετε την αναδρομική κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας που υπάρχει στο ίδιο άρθρο;», είπε ο κ. Κ. Τασούλας αναφερόμενος στην πτυχή της παραγραφής που προβλέπεται για αδικήματα σχετικά με υπουργούς. «Οχι, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καταργηθεί αναδρομικά ουσιαστική διάταξη, όπως είναι αυτή της αποσβεστικής προθεσμίας», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας γενικά ότι η προτεινόμενη δήλωση αφορά αδικήματα που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του Ειδικού Δικαστηρίου. «Για την παθητική δωροδοκία ή για τη δωροληψία, για παράδειγμα, η ερμηνευτική αυτή διάταξη δίνει τη δυνατότητα έρευνας των ποινικών δικαστηρίων, εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις αξιόποινες εις βάθος χρόνου», συμπληρώνει.

«Είναι δυνατόν να κατηγορείς έναν πολιτικό, έναν πρωθυπουργό για δωροδοκία με κουκουλοφόρους μάρτυρες ή με θεωρίες pampers ή με συνεπαγωγές, χωρίς να υπάρχει αντικείμενο, χωρίς να υπάρχει ύλη, χωρίς να υπάρχουν λογαριασμοί; Θέλετε έτσι να απονέμετε Δικαιοσύνη;», σχολιάζει από την πλευρά του το γενικότερο ζήτημα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που κατά την παρέμβασή του πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, με καυστική διάθεση: «Η ανθρωποκτονία εξ αμελείας, επειδή δεν έχεις λάβει μέτρα πολιτικής προστασίας, είναι αδίκημα κατά την άσκηση ή επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων»;

Πέραν του κ. Κατρούγκαλου, υπέρ της πρότασης επιχειρηματολόγησαν με θέρμη και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος.

«Είναι ένα ακόμα προεκλογικό τέχνασμα, με όχημα τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση», σχολιάζεται στο Περιστύλιο με την επισήμανση πως ακόμα και αν «περάσει» με απλή πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, στην επόμενη αναθεωρητική αποκλείεται να τύχει της έγκρισης 180 βουλευτών. «Απλά θα έχουν να λένε στον πολίτη ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα στηθούν δικαστήρια για όλους τους υπουργούς που έχουν από το 2000 κατηγορηθεί για δωροδοκία».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή ρίχνει «σκιά» στην κοινοβουλευτική διαδικασία που συνεχίζεται με μια ήπιων τόνων συζήτηση επί του άρθρου 3 για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή