Αντί συναίνεσης, μπαράζ επιθέσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντί συναίνεσης, μπαράζ επιθέσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σφοδρές επιθέσεις, οι οποίες κάποιες στιγμές προσέλαβαν και τη μορφή εκτόξευσης υβριστικών χαρακτηρισμών ή και απαξιωτικών σχολίων με στόχο πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές των επιλογών της, η κυβερνώσα πλειοψηφία εμφανίστηκε χθες στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκε το επίμαχο άρθρο 3 που αφορά στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει, ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως η κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου μίλησε για «θεωρητικούς της ακροδεξιάς» αναφερόμενη στον βουλευτή της Ν.Δ. Μ. Βορίδη, για «βρικόλακες» απευθυνόμενη στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα επιτέθηκε και στο ΚΚΕ επειδή –όπως σημείωσε– ασκεί οξεία κριτική στο κόμμα της, κάνοντας λόγο για μιζέρια στη στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται όπως στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 να επισημαίνεται πως «η ελληνική πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα προς τον διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία. Μάλιστα, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για ρύθμιση «συμβολικής σημασίας». Αντιλέγοντας, ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός των σχέσεων και όχι χωρισμός, και πως αυτό μπορεί να γίνει με νόμους και όχι μέσω Συντάγματος.

Επισήμανε δε πως τα περί συμβολικής σημασίας που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον υποκριτικά, αφού στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει εγγράφως την πρότασή του υπογραμμίζεται πως προτείνεται η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας «με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά». «Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει μια ως εκ περισσού –ενδεχομένως– προσθήκη αστερίσκου που να μιλάει για την ανάγκη διακριτών ρόλων και να επιβεβαιώνει αυτά που το Σύνταγμα πια ορίζει», σημείωσε ο κ. Α. Λοβέρδος εκφράζοντας ενστάσεις για τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν τολμάτε να προτείνετε τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, γι’ αυτό καταφεύγετε σε μια σειρά φραστικούς νεωτερισμούς», σχολίασε ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ). Ακρως επικριτικός ως προς τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε μεταξύ άλλων και ο κ. Βορίδης, με την κ. Χριστοδουλοπούλου αμέσως μετά από του βήματος να εξαπολύει επιθέσεις προς όλους.

Οι έντονες αντιπαραθέσεις επί του συγκεκριμένου θέματος έγιναν και στη «σκιά» των εντυπώσεων που προκάλεσε η πρόσφατη πολυσυζητημένη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου, με τον κ. Ευ. Βενιζέλο σε παρέμβασή του να υπογραμμίζει σχετικά: «Η συμφωνία αυτή είναι μια πολιτική συναλλαγή. Ηταν ένα αντάλλαγμα, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιρρήσεις και αντιδράσεις της Εκκλησίας για τη συζητούμενη πιθανή τροποποίηση του άρθρου 3. Και τελικά τι έμεινε από τη συμφωνία αυτή πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου; Η προσπάθεια να εξαπατηθεί η κοινή γνώμη ότι μένουν κενές 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, προεκλογικά. Αρα ήταν άνθρακες ο θησαυρός, ήταν μια τεράστια, κολοσσιαία φούσκα, η οποία διετάραξε την κατάσταση και μέσα στην Εκκλησία και στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και μέσα στην κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή