Κατρούγκαλος: Αναμένουμε από την πΓΔΜ πλήρη σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών

Κατρούγκαλος: Αναμένουμε από την πΓΔΜ πλήρη σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών.

Επισήμανε, μάλιστα, πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις.

Επισήμανε, ακόμα, πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον, επικαλούμενος την τελευταία παράγραφο του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή