Δεύτερη αθώωση για την καθυστερημένη υποβολή πόθεν έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη

Δεύτερη αθώωση για την καθυστερημένη υποβολή πόθεν έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε, για δεύτερη φορά, ο πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης στην υπόθεση περί καθυστερημένης υποβολής πόθεν έσχες.

Ειδικότερα, την απόφαση έλαβε το πρωί της Δευτέρας το Πλημμελειοδικείο Αθηνών ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χαρδούβελης είχε αθωωθεί και την πρώτη φορά για την ίδια υπόθεση, στις 12 Ιουνίου 2017.

Ωστόσο, η προηγούμενη αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο ως μη επαρκώς τεκμηριωμένη.

Στο δικαστήριο παρόντες ήταν ο κ. Χαρδούβελης, ο δικηγόρος του κ. Κουρελέας, και ο μάρτυρας υπεράσπισης, κ. Δημήτρης Τσιόδρας, που το 2012 ήταν επικεφαλής στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού Παπαδήμου. Παράλληλα, σημειώνεται ότι το πλημμέλημα ήταν τυπικό και όχι ουσιαστικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός υπέβαλλε το πόθεν έσχες για το 2012 και το 2013 στις αρχές Απριλίου του 2015, όταν έμαθε το δημοσίευμα από τον Τύπο και αφορούσε την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, όταν ήταν επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Στη συνέχεια όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, το 2014, ειδοποιήθηκε ότι είχε υποχρέωση και υπέβαλλε κανονικά πόθεν έσχες. Μάλιστα, στη δήλωση του 2014, υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τις προηγούμενες χρονιές, 2012 και 2013, ώστε η νέα υποβολή τον Απρίλιο του 2015 να μην προσθέτει τίποτε το ουσιαστικό.

Επιπροσθέτως, το 2012 δεν υπέβαλε δήλωση πόθεν έσχες καθώς ο ίδιος δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι έπρεπε να υποβάλει. Πίστευε, όπως τονίζει, πως δεν έχει υποχρέωση υποβολής, όπως γίνονταν την περίοδο επί διακυβέρνησης Σημίτη, οπότε ήταν και πάλι στην ίδια ακριβώς θέση καθώς ως επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και τότε δεν υπέβαλε.

Οσον αφορά την διακυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει πως δεν άκουσε ποτέ και από κανέναν περί υποβολής πόθεν έσχες στο πεντάμηνο του 2012. Ετσι, θεωρούσε ότι εφόσον ως σύμβουλος δεν διαχειριζόταν κρατικό χρήμα, δεν είχε υποχρέωση υποβολής.

Επισημαίνεται, πως ακόμη και η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος δεν ζήτησε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού το 2012 κατάλογο ανθρώπων που πρέπει να υποβάλουν, όπως κάνει κάθε χρόνο με τα υπουργεία, όπως υποστηρίζει.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός, το γεγονός ότι δεν είχε τίποτε να κρύψει, αποδεικνύεται  από το γεγονός ότι τότε (το 2012 και 2013) υπέβαλε, όπως και κάθε χρόνο υποβάλλει σε μόνιμη βάση και ασχέτως θέσης εργασίας, δήλωση πόθεν έσχες και φορολογική δήλωση στις αμερικανικές αρχές καθώς η σύζυγός του είναι Αμερικανή υπήκοος, ενώ, τέλος, υπενθυμίζεται, πως ελέγχθηκε τόσο από τη Βουλή όσο  και από το ΚΕΦΟΜΕΠ (πίσω έως και το 2000!) και από το έλεγχο δεν εντοπίστηκε τίποτα το μεμπτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή