Βέτο από ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή του άρθρου 16

Βέτο από ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή του άρθρου 16

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγκυριακή πλειοψηφία που συνδιαμορφώνουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 15 της Χρυσής Αυγής και οι 15 του ΚΚΕ λειτουργεί ως ανάχωμα στην προοπτική αλλαγής της συνταγματικής πρόβλεψης με την οποία απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την οποία ουσιαστικά συμφωνούν όχι μόνο ΔΗΣΥ και Ποτάμι, αλλά και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, δεν διαμορφώνει πλειοψηφία τουλάχιστον 151 θετικών ψήφων που θεωρούνται απαραίτητες ώστε να περάσει προς αναθεώρηση το άρθρο 16 του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή. Αυτό κατέστη σαφές και κατά τη χθεσινή πρώτη συζήτηση, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής για την αναθεώρηση, που αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο στη Βουλή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αντιδραστική» την πρόταση της Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως η πρόταση αυτή «υπονομεύει τη θεσμική υπόσχεση για δωρεάν παιδεία».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Τασούλας αφού επαναδιατύπωσε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να επιτρέπεται η ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα διασφαλίζει τους όρους για την υψηλή ποιοτική στάθμη των παρεχόμενων σπουδών», κάλεσε την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αφενός να μην κάνει χρήση επιθετικών χαρακτηρισμών («αντιδραστική») και αφετέρου να μη στέκεται εμπόδιο στις αλλαγές.

Η στάση του πολιτικού κόσμου επί του συγκεκριμένου θέματος είναι «λυδία λίθος για να αποσαφηνιστεί ποιοι είναι πραγματικά προοδευτικοί, ποιοι ενθαρρύνουν ελευθερία και ποιοι είναι προσκολλημένοι σε παρωχημένα ιδεολογικά απολιθώματα», σχολίασε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ).

«Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα. Χρειάζεται πλήρης διασφάλιση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας με απαγόρευση στη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην εκπαίδευση και κατάρτιση», σημειώνει το ΚΚΕ.

«Για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για την ελληνική κοινωνία πρέπει να βγαίνουμε από τα ιδεολογικά κουτάκια μας», ανέφερε ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι).

Στο Περιστύλιο, πάντως, κοινό μυστικό είναι ότι υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι αντίθετοι στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητη χθεσινή τοποθέτηση, στην επιτροπή, του κ. Π. Κουρουμπλή ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένας διάλογος για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή