Χαμηλά οι προσδοκίες για συνάντηση Τσίπρα – Ράμα

Χαμηλά οι προσδοκίες για συνάντηση Τσίπρα – Ράμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, περνούν μέσα από την εκτελεστική νομοθεσία επί του νόμου για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, διεμήνυσε χθες ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Εντι Ράμα περί επικείμενης συνάντησης με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ράμα σε δηλώσεις του στο περιθώριο δημοσιογραφικού συνεδρίου στα Τίρανα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι υφιστάμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται σε πορεία επιτυχούς ολοκλήρωσής τους. Συγκεκριμένα δήλωσε (ΑΠΕ) ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία πολύ εντατικού διαλόγου και συζητήσεων για πολλά ζητήματα, που καλύπτουν αρκετά χρόνια, και άλλα που δεν έχουν τεθεί ποτέ με πλήρη βούληση και θάρρος και αποφασιστικότητα να επιλυθούν», είπε ο κ. Ράμα και κατέληξε λέγοντας: «Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά να τα λύσουμε όλα αυτά κι αυτό θα ήταν σπουδαίο».

Ο κ. Ράμα είπε, επίσης, ότι η ελληνοαλβανική σχέση «είναι μια ιστορική και παραδοσιακή σχέση γειτονίας και, όπως πάντα συμβαίνει με τους γείτονες, δεν πάνε πάντα όλα τέλεια». Είπε, ακόμη, ότι «υπάρχουν ορισμένες φορές κάποια πράγματα που είναι ατυχή, συμβαίνουν και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε». Σύμφωνα με τον κ. Ράμα, «οι Ελληνες αγαπούν την Αλβανία, οι Αλβανοί την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς πολιτική», ενώ τόνισε ότι αναμένεται σύντομα συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ράμα, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «είχαν φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους μέχρι την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, και μετά είχαμε δυστυχώς το συμβάν Κατσίφα». Πρόσθεσε ότι «έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο των συζητήσεων», ενώ αναφερόμενος στα περί συνάντησης Τσίπρα – Ράμα δήλωσε πως «είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να οριοθετήσουμε το περιεχόμενο (της συνάντησης), αν θα ολοκληρώσει ή θα προωθήσει τις συζητήσεις, γιατί εμείς περιμένουμε από την αλβανική πλευρά μια κίνηση σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις μειονότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή