Οι εκκρεμότητες που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Κατρούγκαλου με Τσαβούσογλου

Οι εκκρεμότητες που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Κατρούγκαλου με Τσαβούσογλου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εκκρεμότητες που αναδεικνύουν και τις δυσκολίες οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι η συνάντηση διεξήχθη «σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα», με βασικό αντικείμενο τον προγραμματισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και τη σύγκληση του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Για την Αθήνα ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας πιθανής μετάβασης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία και συνάντησής του με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα που, παρά τις δηλώσεις, εξακολουθούν να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Πάντως, οι Τούρκοι εξακολουθούν να κοινοποιούν εντόνως την παρουσία τους τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, καταγράφηκαν στο Βόρειο Αιγαίο ακόμη δύο εμπλοκές τουρκικών με ελληνικά F-16, στις 17.30 και 17.40 αντιστοίχως. Οι παραβιάσεις τη νύχτα ή το σούρουπο είναι, όπως παρατηρούν καλά πληροφορημένες πηγές, μια νέα τουρκική πρακτική η οποία καταγράφεται ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα. Παράλληλα, χθες οι τουρκικές υπηρεσίες εξέδωσαν ακόμα μια NAVTEX (1226/18) για ασκήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ για τις 18 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από το επίσημο δείπνο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι. Κατά τη συζήτηση, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, έγινε μια ανακεφαλαίωση των εκκρεμών ζητημάτων και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του διαλόγου Αθηνών – Τιράνων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα προανήγγειλε μελλοντική συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, αλλά και σταδιακή επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για τις διμερείς διαφορές που παραμένουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους, αφενός λόγω της αρνητικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, αφετέρου διότι στην Αλβανία εξακολουθούν να παραμένουν ορισμένα ουσιαστικά εμπόδια ως προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όπως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που οφείλονται στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ράμα με τον πρόεδρο της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή