ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Μογκερίνι στις Βρυξέλλες

synantisi-katroygkaloy-amp-8211-mogkerini-stis-vryxelles-2287348

Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ενταξιακή πορεία των χωρών της περιοχής, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις που προέρχονται από τα Σκόπια και που ανακλήθηκαν στη συνέχεια, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να τηρείται το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της εποικοδομητικής εμπλοκής της ΕΕ, ενόψει των διεργασιών για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας και, στο πλαίσιο αυτό, συζητείται και το θέμα της πΓΔΜ.

Στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διεμήνυσε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στη διατλαντική Συμμαχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ