Μόσχα εγκαλεί Λευκωσία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση προς τη Λευκωσία ότι η ολοένα και στενότερη συνεργασία της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έχει «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες» για το νησί απηύθυνε η Μόσχα, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζαχάροβα. Οι δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα, μόλις δύο 24ωρα πριν από τη συνάντηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σχεδόν 15 ημέρες πριν από την τριμερή Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ με τις ευλογίες των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, συνιστούν μια σαφή ρητορική κλιμάκωση, η οποία αναδεικνύει και μια γενικότερη τοποθέτηση της Μόσχας στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν και να μην ξεφύγει επικοινωνιακά.

Συμφώνησαν, μάλιστα, να συναντηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα δημιουργήθηκε όταν μιλώντας χθες η κ. Ζαχάροβα είπε ότι «η Ρωσία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο». Προσέθεσε μάλιστα ότι «περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμειξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο». Η κ. Ζαχάροβα έκανε λόγο για «αντιρωσικό υπόβαθρο» των σχεδιασμών συνεργασίας της κυπριακής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι «πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους».

Επισήμως, στις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου, επισημαίνοντας τη δέσμευση της Λευκωσίας στην παροχή διευκολύνσεων μόνο έπειτα από συμφωνία με τους ενδιαφερομένους και αυτό για ανθρωπιστικούς λόγους. «Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του Πρακτορείου TASS διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου», ανέφερε ενδεικτικά στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Προδρόμου, επισημαίνοντας ότι η χώρα «αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό συμφωνία ή μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Προετοιμασία συμφωνιών

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ ο κ. Τσίπρας προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στη Ρωσία, όπου μεταβαίνει σήμερα. Χθες, στη Μόσχα πήγε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σήμερα θα συμπροεδρεύσει με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Γεβγένι Ντίτριτς της 11ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας. Στην Επιτροπή θα προετοιμαστούν συμφωνίες τις οποίες οι κ. Πούτιν και Τσίπρας θα υπογράψουν αύριο, μετά την επίσημη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Για συνειδητή προσπάθεια της Αθήνας να βελτιώσει τη συνεργασία της με τη Μόσχα έκανε χθες λόγο ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσική εφημερίδα («Παρλαμέντσκαγια Γκαζέτα»). Απαντώντας σε ερώτηση περί του πώς θα μπορούσε η Αθήνα να συμβάλει στην ομαλοποίηση των σχέσεων Βρυξελλών και Μόσχας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «το σπίτι μας είναι η Ε.Ε. και ακολουθούμε τους κανόνες. Αλλά αυτοί οι κανόνες δεν περιλαμβάνουν “ρωσοφοβία”. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα που ήταν πάντα παρούσα στην Ιστορία της Ευρώπης. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή