Μηνύματα «εντός» και «εκτός» από Μητσοτάκη

Μηνύματα «εντός» και «εκτός» από Μητσοτάκη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις σαφείς θέσεις ότι η δημοσιονομική πολιτική υπήρξε «υπερβολικά περιοριστική», ότι είναι αποφασισμένος να ξεμπλοκάρει εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό, αλλά και ότι η εγχώρια επιχειρηματική τάξη πρέπει να αντιληφθεί πως «ο νόμος είναι νόμος» και ότι δεν πρέπει να περιμένουν προνομιακή μεταχείριση «μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών» εμφανίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης μέσω της συνέντευξής του στους Financial Times. Το δημοσίευμα, μάλιστα, περιγράφει τον πρόεδρο της Ν.Δ. ως «τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας», ενώ αναδεικνύει τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά που χωρίζει τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν όλα πάνε καλά, ο κ. Μητσοτάκης σύντομα θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Μια νίκη με τη διαφορά που προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα διασφάλιζε μια απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του στις εκλογές που αναμένεται να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019», αναφέρεται στο άρθρο-συνέντευξη που υπογράφει η Κέριν Χόουπ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισημαίνει ότι τα τρία μνημόνια απέτυχαν στον «βασικό στόχο», που ήταν να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα μπορούσε να δανειστεί ξανά από τις αγορές. «Αν δείτε πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, έχουμε σημειώσει πρόοδο σε πολλά μέτωπα, αλλά πολλά από τα θεμελιώδη προβλήματα που συνδέονται με τη δομή της οικονομίας είναι ακόμη εκεί», λέει, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα χρησιμοποιήσει το φιλοεπιχειρηματικό του προφίλ για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. «Αν μη τι άλλο, η δημοσιονομική πολιτική ήταν υπερβολικά σφιχτή. Αλλά το ζήτημα είναι να πιστεύει κανείς στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, την ανάγκη να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό και να κινητοποιήσει εσωτερικές επενδύσεις», προσθέτει. Προαναγγέλλει ακόμα ότι θα υλοποιήσει ένα «συστηματικό σχέδιο για να ξεμπλοκάρουμε ευρείας κλίμακας επενδυτικά σχέδια, ξεκινώντας από το Ελληνικό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με μεγάλο συμβολισμό».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της διαφάνειας, διαμηνύοντας ότι θα είναι «ξεκάθαρος» απέναντι στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. «Ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν», σημειώνει, ερωτηθείς για «το θέμα της διαπλοκής». Δεσμεύεται δε ότι θα μειώσει τους φόρους, θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα, ενώ οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, να επενδύσουν στην Ελλάδα και «να μην περιμένουν προνομιακή μεταχείριση μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών». Η αποστροφή αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έψεξε το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. ότι παρέλειψε το συγκεκριμένο απόσπασμα από το σχετικό δελτίο Τύπου (σ.σ.: δεν ισχύει), δίνοντας «πάσα» στην Πειραιώς να συστήσει στην Κουμουνδούρου να διαβάζει τις ανακοινώσεις της Ν.Δ., αλλά και να επαναφέρει την «αφωνία» των κυβερνώντων για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ.

Στο μέτωπο του Σκοπιανού και με αφορμή τις νέες δηλώσεις Ζάεφ, η Ν.Δ. κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση διά στόματος Γ. Κουμουτσάκου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή