Αμετακίνητος για το άρθρο 16 ο ΣΥΡΙΖΑ

Αμετακίνητος για το άρθρο 16 ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή πολιτική πίεση δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, γεγονός το οποίο προκαλεί ήδη από αμηχανία έως και εκνευρισμό στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως το ζήτημα της αλλαγής του άρθρου 16, αναφορικά με τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και η περίπτωση της απεμπλοκής της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Η Ν.Δ., η οποία στην πρότασή της αναφέρεται σε «ιδιωτικά και μη κρατικά» πανεπιστήμια, διά του κ. Κ.Τασούλα, έκανε χθες ελιγμό και «υποχωρώντας» ένα βήμα πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει να σταλεί στην επόμενη Βουλή το θέμα του άρθρου 16, δίχως την αναφορά σε «ιδιωτικά»: «Τι καλύτερο από το να να διαχειριστεί η επόμενη Βουλή με μεσολαβητή τον λαό την πιθανότητα συνταγματικής αναθεωρήσεως του άρθρου 16 προς την κατεύθυνση μόνον της ιδρύσεως μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων», είπε χαρακτηριστικά, αλλά από την πλευρά του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου ουδεμία απόκριση κατεγράφη. «Διαψεύστε αυτούς που λένε ότι το άρθρο 16 είναι για εσάς ταμπού. Ταμπού σε προοδευτικά ανοιχτόμυαλα κόμματα, όπως αυτοχαρακτηρίζεστε, δεν πρέπει να υπάρχουν», σχολίασε ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι) απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ, διά του κ. Κ. Κατσίκη, πάντως, επέμειναν σε πρόταση να προβλεφθεί η «ίδρυση ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ, ο κ. Λοβέρδος επανέφερε την ιδέα της «ακύρωσης» της διαδικασίας στην επόμενη Βουλή, εάν δεν συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο άρθρο – ενδεχόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί μία ημέρα πριν και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προκαλώντας χθες την αντίδραση του κ. Κ. Δουζίνα: «Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό. Θα έλεγα ότι είναι ένα διπλό θεσμικό πραξικόπημα, ένας διπλός θεσμικός εκβιασμός», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάδελφός του από την πλειοψηφία, ο κ. Χρ.Παπαδόπουλος επέλεξε να εκφράσει τη δυσφορία του για τη στάση που τηρεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλαδάς: «Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο υιοθετείται ένα πολεμικό ύφος με έναν καταγγελτικό τρόπο, ιδιαίτερα για ζητήματα που στον πυρήνα τους έχουμε κοινές απόψεις», σημείωσε. Λίγο αργότερα, και με αφορμή την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για απεμπλοκή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Δελλής έλεγε πως «πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμα θεαματική έμπρακτη δήλωση μετάνοιας του κ. Τσίπρα για τη στάση που είχε κρατήσει το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση το 2014 κατά τη διάρκεια της τότε προεδρικής εκλογής».

Ο κ. Δουζίνας σημείωσε πως «όλοι συμφωνούμε με την κατεύθυνση της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή», με τον κ. Λοβέρδο να σχολιάζει καυστικά: «Ολοι εκτός από εσάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή