Επανέρχεται με αίτημα εκλογών η Φώφη Γεννηματά

Επανέρχεται με αίτημα εκλογών η Φώφη Γεννηματά

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα φαινομενικά «νεκρό» χρονικό σημείο, η Φώφη Γεννηματά επέλεξε χθες, με δημόσια παρέμβασή της, να επαναφέρει εμφατικά το αίτημα για εκλογές, το οποίο υπενθυμίζεται πως η Χαρ. Τρικούπη το περασμένο καλοκαίρι είχε στην πρώτη γραμμή του αντιπολιτευτικού της λόγου. «Γιατί τώρα;» είναι το εύλογο ερώτημα. Αρμόδιες πηγές του κόμματος απαντούν πως η πολιτική κατάσταση της χώρας βρίσκεται και πάλι σε σημείο καμπής, συνεκτιμώντας μάλιστα πως οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» μπορεί να δημιουργήσουν «καίριο» χτύπημα στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως το Μαξίμου έχει εκτεθεί πλέον για τους χειρισμούς του σε ένα μείζον εθνικό θέμα.

Τα παραπάνω φάνηκαν και στην τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, η οποία έκανε λόγο για εθνικούς κινδύνους οι οποίοι μεγαλώνουν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «όσο ο κ. Τσίπρας παραμένει στην εξουσία, τα αδιέξοδα για τη χώρα πολλαπλασιάζονται». Η σύντομη αλλά αιχμηρή τοποθέτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έκλεινε με το αίτημα για εκλογές, ώστε να έρθει «προοδευτική ανατροπή». Είναι γεγονός πως το ζήτημα των Σκοπίων κυριαρχεί αυτές τις μέρες στη Χαρ. Τρικούπη, με υψηλόβαθμα στελέχη να δηλώνουν «δικαιωμένα» για την επιφυλακτική στάση που επέλεξε το κόμμα εξαρχής. «Είπαμε “ναι” στη λύση με προοδευτικό πρόσημο, αλλά “όχι” στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Προς επίρρωσιν της σημασίας που δίνει πλέον το ΚΙΝΑΛ στο Μακεδονικό, χθες τοποθετήθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ για ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια συμφωνία, για τις συνέπειες της οποίας είτε δεν είχε επίγνωση είτε αποδεχόταν ως μη κεφαλαιώδεις. Το βίντεο του Ζ. Ζάεφ δεν αφήνει περιθώρια για δήθεν παρερμηνείες», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή». Από την εξίσωση δεν μπορεί να αφαιρεθούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Θ. Θεοχαρόπουλου, του μόνου βουλευτή της ΔΗΣΥ που έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει τις Πρέσπες, αρκεί να υπάρχει δέσμευση εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε μια μερική αναδίπλωση χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη» τις δηλώσεις Ζάεφ και επιφυλάχθηκε για τυχόν παραβιάσεις των συμφωνηθέντων από πλευράς των Σκοπίων. Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά ετοιμάζεται για το συνέδριο των Ευρωσοσιαλιστών (PES), που ξεκινάει σήμερα στη Λισσαβώνα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα μιλήσει στο πάνελ για τη μετανάστευση, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, και αναμένεται, στο πλαίσιο του διαρκούς μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη σοσιαλδημοκρατία, να τονίσει την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα. Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της υποψηφιότητας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της προσεχούς εβδομάδας είναι πιθανό να υπάρξει συνάντηση μεταξύ της κ. Γεννηματά και της κ. Καϊλή, ώστε να αναλυθούν οι προοπτικές της υποψηφιότητας της ευρωβουλευτού, που παραμένει στο τραπέζι. Κατά πληροφορίες η κ. Καϊλή σταθμίζει όλα τα δεδομένα, ενώ «μετράει» και τις δυναμικές που αναπτύσσονται στη συμπρωτεύουσα, κάτι που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή