«Βόμβα» Καμμένου κατά Πρεσπών

«Βόμβα» Καμμένου κατά Πρεσπών

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά το επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου, που οδήγησε στην παραίτηση του Ν. Κοτζιά, ο Αλ. Τσίπρας έστελνε το αυστηρότερο, μέχρι τότε, μήνυμα στον μικρό κυβερνητικό εταίρο, σημειώνοντας πως το γεγονός της ανάληψης των ηνίων της ελληνικής διπλωματίας αποτυπώνει την απόφασή του να μην ανεχθεί «καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας». Είχε προηγηθεί το λεγόμενο «μορατόριουμ» μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου, που προέβλεπε πως το θέμα των Πρεσπών θα επανέλθει στις σχέσεις των δύο πλευρών τον Μάρτιο, οπότε και αναμένονταν τότε εξελίξεις στη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Χθες, ο κ. Καμμένος «πάτησε» και τις δύο αυτές κόκκινες γραμμές.

Με μία δήλωση που σήκωσε ψηλότερα από ποτέ τους τόνους, χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά τη διπλή τοποθέτηση Ζάεφ «για Μακεδόνες» και «μακεδονική γλώσσα», ενώ επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση της γείτονος, κατηγορώντας την πως κάνει χρήση προπαγάνδας «τύπου Μουσολίνι και Τίτο». «Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ, είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης “συμφωνίας των Πρεσπών”» ανέφερε αρχικά ο κ. Καμμένος και συνεχίζοντας σε εκ διαμέτρου αντίθετο μήκος κύματος από την κυβέρνηση, «απέκλεισε» μελλοντική είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Είναι προφανές πως ο κ. Καμμένος αντιλαμβανόμενος πλήρως το κλίμα των τελευταίων ημερών, όπου ακόμα και φίλα προσκείμενες προς τη συμφωνία πολιτικές δυνάμεις –βλ. Ποτάμι– εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους για «αλυτρωτικής φύσεως» ρητορική από πλευράς των Σκοπίων, επέλεξε να αγνοήσει το μορατόριουμ και μαζί την «ύστατη» πρωθυπουργική εντολή περί διγλωσσίας. Η πίεση δε μεγαλώνει όσο οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν εκτός Βουλής και στελέχη του, όπως ο κ. Παπαχριστόπουλος, φλερτάρουν πιο ανοιχτά από ποτέ με τη μεταπήδησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Από πλευράς κυβέρνησης η αντίδραση ήταν ήπια. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος προτίμησε να υπενθυμίσει (News247) πως η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ερωτηθείς δε, για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σγουρίδη, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνταχθούν οι ΑΝΕΛ με μία πρόταση μομφής της Ν.Δ. για να μην περάσουν οι Πρέσπες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωση του κ. Καμμένου, κατά την οποία είχε δεσμευθεί πως δεν θα συνταχθεί με τη Ν.Δ. ή με οποιαδήποτε άλλη δύναμη στο ελληνικό Κοινοβούλιο «για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση».

Το σχόλιο του κ. Τζανακόπουλου για τις δηλώσεις Σγουρίδη, ήπιο και με καθυστέρηση περίπου δύο 24ώρων, αποτυπώνει αυτό που το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο εμφανές: ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των δύο εταίρων έχει κοπεί και ο καθένας πράττει κατά το δοκούν. Το μεν Μαξίμου πορεύεται με γνώμονα να περάσει τις Πρέσπες με τη βοήθεια βουλευτών και των ΑΝΕΛ και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο «ομαλά» η κυβερνητική συνεργασία, οι δε ΑΝΕΛ έχουν πλέον επικεντρωθεί στην εκλογική τους επιβίωση που αναπόφευκτα περνά και μέσα από τις Πρέσπες.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις Καμμένου έρχονταν να προστεθούν στο ήδη βεβαρημένο κλίμα. Το ΚΙΝΑΛ, μέσω του Στ. Μαλέλη, έθετε το ερώτημα αν «μετά και τις δηλώσεις Καμμένου υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο», ενώ η Ν.Δ. σημείωνε πως ο κ. Καμμένος είναι «ο τελευταίος που δικαιούται να καμώνεται πως τώρα κατάλαβε τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων». Τέλος, το Ποτάμι με ανακοίνωση έπαιρνε πρώτη φορά «επισήμως» αποστάσεις από τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για ρητορική που αφήνει παράθυρα αλυτρωτισμού.

Ζάεφ: Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες

«Είμαστε Μακεδόνες που μιλάμε μακεδονική γλώσσα» και «δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες», επανέλαβε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται από όλους», είπε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική για εμάς ονομασία FYROM. Tο ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Ομως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα». Αναφερόμενος στη νέα ονομασία της χώρας του, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι αυτό «προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας, όμως είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής, όπως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φιλοδοξία να προσαρτήσουμε την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα». Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι μοναδική φιλοδοξία της χώρας του είναι «να ανοίξουμε τα σύνορα, να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες, κάτι που θα φέρει οικονομική ευημερία και ένα σωρό άλλες δυνατότητες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για εμάς να απεμπλακεί η πορεία μας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και το ζήτημα του ονόματος να λυθεί μόνιμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή