Σύγκλιση για μεταρρυθμίσεις

Σύγκλιση για μεταρρυθμίσεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά έφερε το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη για τις μεταρρυθμίσεις τη Ν.Δ. και το Ποτάμι, όπως φάνηκε χθες το βράδυ κατά την παρουσίασή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη: τα δύο κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε σαφές άνοιγμα, σημειώνοντας ότι «σε αυτό τον δύσκολο αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις μπορούμε να συναντηθούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα κρατήσουν ακέραιο το διακριτό τους στίγμα». Ωστόσο, υπάρχει απόσταση ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε κατηγορηματικά ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία όποτε κι αν αυτή έρθει στη Βουλή, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού, παρότι επανέλαβε την άποψή του ότι η εκκρεμότητα του Σκοπιανού πρέπει να κλείσει, επιφυλάχθηκε να δει τα τελικά κείμενα και έδωσε ραντεβού στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των μεταρρυθμίσεων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι σήμερα το εκκρεμές στην Ελλάδα από τον λαϊκισμό επιστρέφει στην «αποτελεσματικότητα, στη μετριοπάθεια και στην αλήθεια». Και τόνισε ότι αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να υλοποιήσει η Ν.Δ. σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Oπως είπε, «σήμερα είμαστε πιο έμπειροι, έχουμε χειριστεί χοντρές μεταρρυθμίσεις,», ενώ παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει και λάθη. Απηύθυνε και πάλι προσκλητήριο σε πολιτικές δυνάμεις που έχουν την ίδια άποψη για τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «το διακύβευμα σήμερα είναι μεγαλύτερο και οι επιμέρους ιδεολογικές διαφορές ξεθωριάζουν μπροστά στο μείζον». Εμμέσως πλην σαφώς διαμήνυσε ότι η ώρα των ίσων αποστάσεων έχει παρέλθει και ότι στο κεντρικό πολιτικό διακύβευμα ο καθένας «θα πρέπει να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».

Aπό την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λογοπαίγνιο, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται «τώρα ρυθμίσεις». Oπως είπε, «λέξεις όπως μετά, αργότερα, θα δούμε, κάποτε, αύριο, κατόπιν θα πρέπει να αποσυρθούν απ’ το πολιτικό λεξιλόγιο» και αναφέρθηκε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που αναβλήθηκαν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο άρθρο 16 θυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που απαγορεύουν την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ υπογράμμισε –στον απόηχο της έκκλησης του κ. Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πλειοψηφία το βράδυ της Παρασκευής– ότι πρέπει να γίνει «μια τελευταία προσπάθεια στη Βουλή στην κυβερνητική πλειοψηφία να συναινέσουν στην αναθεώρηση του άρθρου 16».

Σαφή θέση πήραν αμφότεροι και για τα δημοσιεύματα περί «υπόγειας» συμφωνίας Ν.Δ. και Ποταμιού με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών (και το Μαξίμου κάλεσε τον κ. Θεοδωράκη να απαντήσει αν θα ψηφίσει τη συμφωνία). Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τα σενάρια –«επιστημονικής φαντασίας» τα χαρακτήρισε– περί συναλλαγής, επαναλαμβάνοντας κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με τη συμφωνία. «Θα αγωνιστούμε ώστε αυτή να μην κυρωθεί. Σε καμία περίπτωση αυτή η προσέγγιση δεν αφορά επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων. Το Ποτάμι είναι ένα άλλο κόμμα. Ως προς το μεταρρυθμιστικό μας στίγμα, συμφωνούμε σε πολλά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε σε οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή για να πετύχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτά δεν ταιριάζουν στη Ν.Δ. Aλλοι κάνουν τέτοια νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες. Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αυτόνομα στη Βουλή», σημείωσε. «Να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», είπε ο κ. Θεοδωράκης, αφήνοντας αιχμές για τα σενάρια του Μαξίμου. Επανέλαβε την άποψη ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να λήξει η εκκρεμότητα του Σκοπιανού. «Δεν ήταν η καλύτερη αυτή η συμφωνία, υπάρχουν σημεία με τα οποία διαφωνώ. Απ’ την άλλη, αναλογιζόμαστε τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε. Το Ποτάμι, συνέχισε, δεν στερείται του δικαιώματος «να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τον ελληνικό λαό και τους Μακεδόνες». Κατέληξε δε λέγοντας ότι περιμένει να δει τα τελικά κείμενα και «θα τα πούμε στη Βουλή», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «επειδή δεν μπορεί να απευθυνθεί στον Καμμένο, προσπαθεί να κάνει κουμάντο στα κόμματα των άλλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή