ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδες περίσκεψης για το Ποτάμι

Εβδομάδες περίσκεψης για το Ποτάμι

Ερώτημα εξακολουθεί να συνοδεύει τη στάση που προτίθεται να κρατήσει το Ποτάμι στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Λίγα 24ωρα μετά τη διφορούμενη ανακοίνωση του κόμματος που άφηνε «παραθυράκια» ερμηνειών, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς επιχείρησε να «εκτονώσει» την παραφιλολογία για αλλαγή στάσης του κόμματος. «Εμείς πιστεύουμε ότι το κείμενο των Πρεσπών έχει τις πρόνοιες που κατά τη γνώμη μας είναι επαρκείς», δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ρίχνοντας ωστόσο το «μπαλάκι» απέναντι. «Πρέπει όμως να ερμηνεύεται το ίδιο και από την άλλη μεριά», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «λεκτικές υπερβολές» από πλευράς Ζάεφ, οι οποίες όμως «ίσως βάζουν σε κίνδυνο από την εδώ πλευρά τη συμφωνία».

Την ίδια ώρα ο κ. Μαυρωτάς απέκρουε τα περί συμφωνιών με τη Ν.Δ., όπως αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας, σημειώνοντας πως όσο θέλει το Μαξίμου να περάσει η συμφωνία, άλλο τόσο θέλει και η Πειραιώς «ώστε να μην την έχει μπροστά της».

Το μωσαϊκό των δηλώσεων δεν σταμάτησε εκεί, καθώς το συμπλήρωσαν ακόμα δύο στελέχη. Από τη μια ο Σπύρος Δανέλλης, πηγαίνοντας το εκκρεμές από την άλλη πλευρά, έστελνε μήνυμα στην ηγεσία του κόμματός του πως ενδεχόμενη αλλαγή στάσης θα σημάνει ταυτόχρονα την παραίτησή του από το Ποτάμι. «Εάν δεν κρατήσουμε τις αρχές μας και αναθεωρήσουμε τη στάση μας, δεν θα μας βγει σε καλό», ήταν η αποστροφή του βουλευτή του κόμματος (Θέμα FM). Είναι γνωστό άλλωστε πως ο κ. Δανέλλης θεωρεί «θέμα αρχής» την υπερψήφιση της συμφωνίας, με τις πληροφορίες να λένε μάλιστα πως χαρακτηρίζει «πρόφαση» την επίκληση των δηλώσεων Ζάεφ, ως όχημα για αλλαγή θέσης.

Επιπροσθέτως, ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι Σπ. Λυκούδης σημείωνε (Real FM) πως πράγματι υπάρχουν ζυμώσεις στο εσωτερικό του κόμματος, μετά τις τοποθετήσεις του Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργού, προσθέτοντας πως ο ίδιος έχει αμετακίνητη θέση στο ζήτημα, η οποία είναι θετική έναντι της συμφωνίας. Την ίδια ώρα το Μαξίμου, κατά την πάγια τακτική του να μην αφήνει τίποτα «να πέσει κάτω», σήκωνε ψηλά τους τόνους με αφορμή το μπαράζ δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «στροφή» του Ποταμιού έναντι των Πρεσπών, αλλά και «συναλλαγή με τη Ν.Δ.». Σχολιάζοντας με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, η Ηρώδου Αττικού ζήτησε από τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη να απαντήσει αν έχει αλλάξει στάση στο θέμα. Είναι γεγονός πως το Μαξίμου βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μια βλέπει πως οι κοινοβουλευτικές «ρεζέρβες» για να περάσουν οι Πρέσπες πιθανόν δεν είναι τόσες πολλές όσες υπολόγιζε στην αρχή, ενώ από την άλλη, κάτω από αυτή την όλη πίεση, ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος εξελίσσεται σε μια «νευρική δύναμη» με άγνωστες αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ.