ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Προεκλογικά διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές

Αλ. Τσίπρας: Προεκλογικά διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές

Προεκλογικά διλήμματα με φόντο ένα σκληρό σκηνικό πόλωσης περιελάμβανε η χθεσινή πρωτολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, που είχε αντικείμενο ένα ακόμη «πακέτο» θετικών μέτρων, με σημαντικότερο τη μη περικοπή των συντάξεων. Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας το μπαράζ προσωπικών εμφανίσεων στην εθνική αντιπροσωπεία, καθώς στο Μαξίμου είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως στη Βουλή «κερδίζει τις μάχες», επέλεξε για μία ακόμη φορά την κατά μέτωπον επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ «αποκάλυψε» και τις διαιρετικές τομές των επόμενων εκλογών.

Χαρακτηριστικό είναι πως κατά το τέλος της ομιλίας του σημείωσε πως «σήμερα αναδεικνύονται για άλλη μία φορά οι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησής μας και της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη», αναφερόμενος από τη μία «στη μη κατάργηση της περικοπής στις συντάξεις και στις αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους» και «από την άλλη μεριά στην πρόταση για το ασφαλιστικό Πινοσέτ».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη μη περικοπή των συντάξεων, είχε κάνει σφοδρή ιδεολογική επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πόνταρε μόνο στα πολιτική οφέλη που θα προέκυπταν από την περικοπή των συντάξεων, αλλά συμφωνούσε και ιδεολογικά με το μέτρο.

«Εσείς», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «διατρανώνετε την ανάγκη του τρίτου πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης», επιχειρώντας να προσδώσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. «αντιλαϊκό» προφίλ. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε για πολλοστή φορά να «καταστρέψει» τη στρατηγική της Ν.Δ. και να παρουσιάσει μία εικόνα αποδρομής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που την οδηγεί διαρκώς «στα βράχια». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως η Ν.Δ. επένδυσε κατά το παρελθόν «στον κόφτη, στην κατάρρευση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, στο αόρατο 4ο μνημόνιο, αλλά και στην περικοπή των συντάξεων». «Βιαστήκατε» ήταν το συμπέρασμα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας, κατά την ίδια συζήτηση, προχώρησε σε δύο ακόμα «στοχευμένες» εξαγγελίες, προς όφελος δύο «ειδικών κοινωνικών ομάδων», ενδεικτικό της προσπάθειας να ψαλιδίσει τη –σύμφωνα με τους δημοσκόπους– παγιωμένη διαφορά. Αφενός για την τρίτη ηλικία εξήγγειλε την πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και αφετέρου για τους νέους κάτω των 25 ετών αναφέρθηκε στην επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη που καταβάλλουν οι εργοδότες. «Δηλώνουμε έτσι την έμπρακτη στήριξη στις νέες και στους νέους της μισθωτής εργασίας» ήταν η φράση του κ. Τσίπρα. Για όλα τα παραπάνω απέφυγε τον όρο «παροχές» και «δώρα», χαρακτηρίζοντάς τα «αποκατάσταση αδικιών».