Απαλλοτριώσεις από Αλβανία περιουσιών Ελλήνων ομογενών

Απαλλοτριώσεις από Αλβανία περιουσιών Ελλήνων ομογενών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσμή εθνικιστικής πλειοδοσίας αναδίδει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να απαλλοτριώσει και να παραχωρήσει σε τρίτους ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών των περιοχών Χειμάρρας, Αυλώνας και Εξαμιλίων, με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση. Πρόκειται πρακτικά για τα «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου Αυλώνας – Αγίων Σαράντα, τα οποία ανήκουν στη συντριπτική πλειονότητά τους σε Ελληνες. Οι αλβανικές αποφάσεις προκαλούν την έντονη αντίδραση της Αθήνας, καθώς καταγράφονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ένταση που δημιουργήθηκε λόγω του θανάτου του Κ. Κατσίφα. Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι με αυτή την κίνηση πρακτικά τα Τίρανα δυναμιτίζουν την –ομολογουμένως περιορισμένη στην παρούσα φάση– προοπτική επίλυσης των διμερών διαφορών Ελλάδας – Αλβανίας. Είναι απολύτως σαφές ότι για την Αθήνα η παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από το αλβανικό κράτος αποτελεί πρόκληση που θα επηρεάσει την πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ε.Ε.

Η υπογραφή της απόφασης από τον πρωθυπουργό Eντι Ράμα προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση από την Ελλάδα και το υπ. Εξωτερικών, που κατηγορεί την αλβανική κυβέρνηση ότι παραχωρεί «αυθαιρέτως στο υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΞ εκφράζεται η ανησυχία της Ελλάδας, ενώ τονίζεται ότι η κίνηση του υπουργικού συμβουλίου «είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις». Τονίζεται, επιπλέον, ότι «τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της».

Η Αθήνα καλεί την κυβέρνηση στα Τίρανα «να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει τον νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες». Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, «επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».

Οι ίδιοι οι ομογενείς προαναγγέλλουν προσφυγή σε δικαστήρια και διεθνείς οργανισμούς για την υπεράσπιση της περιουσίας τους. «Ενημερώνουμε την αλβανική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα ότι θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο προς υπεράσπιση των δίκαιων, των συμφερόντων και των περιουσιών μας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, στους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή δικαστήρια. Θα ενημερώσουμε πάραυτα και λεπτομερώς για το σκανδαλώδες των κινήσεων Ράμα τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομόνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή