Ο Ερντογάν για την αμυντική βιομηχανία Τουρκίας

Ο Ερντογάν για την αμυντική βιομηχανία Τουρκίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Kύπρο, τον «κακό μας γείτονα», καθώς και στο εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία μετά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο το 1974, απέδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν το γεγονός ότι η χώρα του απέκτησε δική της αμυντική βιομηχανία. «Ο,τι κάνουμε το πραγματοποιούμε χάρη στις δικές μας δυνατότητες. Συγγνώμη, αλλά τίποτα δεν έρχεται από τη Δύση, και τίποτα δεν ήρθε ποτέ», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε συνέδριο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην Αγκυρα, προσθέτοντας ότι η Δύση πάντα «μας έδειχνε την πόρτα εξόδου». «Μας έλεγαν: το Κογκρέσο δεν θα το επιτρέψει αυτό.

Ωστόσο, το Κογκρέσο επιτρέπει σε άλλους και όχι στην Τουρκία. Το ζήσαμε αυτό στην περίπτωση της Κύπρου. Ενώ όλοι μιλούσαν και μας έλεγαν “όχι”, εμείς μετά την Κύπρο κερδίσαμε την ASELSAN (εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας). Τώρα λοιπόν έχουμε την ASELSAN. Ο φτωχός/κακός μας γείτονας μας έκανε να την αποκτήσουμε».

Στην ίδια ομιλία ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι οι χώρες που δεν έχουν ισχυρή αμυντική τεχνολογία δεν μπορούν να αντικρίσουν το μέλλον με ασφάλεια, ενώ ανακοίνωσε και το όνομα των νέων ελικοπτέρων Τ625 που κατασκεύασε η Τουρκία: «Γκιοκμπέι», που σημαίνει «Κύριος ουρανός».

Την ίδια ώρα, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι είναι καθήκον της Ε.Ε να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ενός προβλήματος κράτους-μέλους, που «αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα» και η επίλυση του οποίου, όπως είπε, «θα ενισχύσει την Ενωση όχι μόνο ηθικά, αλλά και ουσιαστικά».

Η επιστροφή των βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους θα αποτελούσε το ιδανικότερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε, μεταξύ άλλων, ενώ διαβεβαίωσε την Ολομέλεια για τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για μια λύση, η οποία, όπως επισήμανε, «δεν θα δημιουργεί νικητές, ή θα αφήνει ηττημένους».

Σημείωσε, επίσης, ότι η λύση πρέπει να δημιουργεί «ένα λειτουργικό και βιώσιμο ομόσπονδο κράτος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των κατά καιρούς συμφωνιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ένα κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων, μέσα από επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής». Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της ειδικής του απεσταλμένης, με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή