ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «θετικούς οιωνούς» η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Με «θετικούς οιωνούς» η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Με «θετικούς οιωνούς» ξεκίνησε ο πρώτος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ σήμερα το πρωί στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις ήταν «ιδιαίτερα γόνιμες», καθώς μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί οι θεματικές ενότητες που αφορούν τα περιφερειακά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ την αμερικανική πλευρά εκπροσώπησε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα. Ο στρατηγικός διάλογος συνεχίζεται κανονικά και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) με τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Κατρούγκαλος με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης του διαλόγου, οι ΗΠΑ τόνισαν ότι «η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών έχει ενισχυθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισαν το 2018 ως την καλύτερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων». Επιπλέον, επισήμαναν επανειλημμένα τον ιδιαίτερο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας καθώς, όπως σημείωσαν, είναι μια χώρα που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη νευραλγικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μιας περιφέρειας που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει «η στρατηγική και ισότιμη συμμαχική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που ακολουθεί η χώρα. Συνεχίζοντας, ανέλυσε διεξοδικώς τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στις προκλήσεις που παραμένουν ακόμα ανοιχτές.

Περιφερειακός ο ρόλος της Ελλάδας
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε τη σημασία που έχει η εδραίωση της Ελλάδας ως ενεργειακού, εμπορικού και μεταφορικού κόμβου στην περιοχή, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα. Χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως «εφαλτήριο μίας νέας δυναμικής», ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως ανοίγονται πλέον νέες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας πως και οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν στην αξιοποίηση τους.

Αμυντική Συνεργασία
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για θέματα αμυντικής συνεργασίας, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης ανέδειξε τις περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και ανέλυσε την ιδιαίτερη στρατηγική συμμαχία που έχει η Σούδα για τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή.

Τέλος, η συζήτηση κάλυψε και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπου αναλύθηκαν περισσότερο διεξοδικά οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, έγινε αναφορά στις προκλήσεις ασφαλείας που εμφανίζονται στην περιοχή και στην «εξαιρετικά σημαντική συνεργασία» που οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε αναλυτικά η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σχετικά με την περιοχή των Βαλκανίων, οι ΗΠΑ επανέλαβαν για μια ακόμα φορά τη συνεχιζόμενη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ως τη «σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ